Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka cīņā par nominēšanu startam ASV prezidenta vēlēšanās no demokrātu partijas Baraks Obama arī Ņūhempšīrā apsteidzis savu sīvāko sāncensi Hilariju Klintoni, un, šķiet, ka pēc pagājušās nedēļas neveiksmes Aiovā bijušajai pirmajai lēdijai draud vēl viena sāpīga sakāve.
Laikraksta "USA Today" un sabiedriskās domas pētniecības organizācijas "Gallup" aptaujas rezultāti, kas publicēti svētdien, divas dienas pirms Ņūhempšīrā gaidāmajām priekšvēlēšanām, liecina, ka Ilinoisas senators savu Ņujorkas kolēģi apsteidzis par 13 procentpunktiem.

Savukārt tajā pašā dienā publicētie televīzijas kanālu CCN un WMUR aptaujas rezultāti liecina, ka Obamas pārsvars pār Klintoni sasniedzis desmit procentpunktus.

"USA Today" un "Gallup" aptauja, kuras laikā no piektdienas līdz svētdienai Ņūhempšīrā intervēti 778 demokrātu vēlētāji, liecina, ka Obamu atbalsta 41% respondentu, kamēr Klintonei simpatizē tikai 28%. Šīs aptaujas kļūdas robeža ir pieci procentpunkti.

Savukārt CNN un WMUR aptauja liecina, ka par Obamu gatavojas balsot 39% respondentu, kamēr Klintonei atbalstu izteikuši 29%. Šīs aptaujas laikā sestdien un svētdien intervēti 268 demokrātu atbalstītāji. Arī šīs aptaujas kļūdas robeža ir pieci procentpunkti.

Kā liecina CNN un WMUR aptauja, vairums Ņūhempšīras vēlētāju pirmo reizi atzinuši, ka Obama ir tas kandidāts, kurš cīņā par Balto namu, visticamāk, varētu sakaut sāncensi no republikāņu nometnes. 42% respondentu viņu atzinuši par perspektīvāku kandidātu nekā Klintone, kamēr pretējās domās bija 31% aptaujāto.

"Aiovas priekšvēlēšanu sapulču rezultāti pārliecinājuši pieaugošu Granīta štata vēlētāju skaitu, ka Obama patiesi var veikt visu distanci," norāda CNN aptauju organizēšanas direktors Kītings Holands.

Tikmēr Klintone pēc Aiovā ciestās sakāves, cenšas atgūt savas līderes pozīcijas, asi uzbrūkot savam sāncensim.

"Ir liela atšķirība starp runām un rīcību, starp solījumiem un to izpildi," mītiņā uzrunājot savas kampaņas aktīvistus, uzsvēra Klintone, kas cer kļūt par pirmo sievieti ASV prezidenta krēslā.

Demokrātiem jāizvirza "darītājs, nevis runātājs," turpināja bijuši pirmā lēdija, piebilstot, ka vēlētājiem jāspēj "retoriku nošķirt no realitātes".

Arī sestdien notikušās televīzijas debates Klintone centās izmantot, lai savu sāncensi parādītu kā nenosvērtu, nepieredzējušu un vairāk uz retoriku, nevis rīcību orientētu.

Savukārt harizmātiskais Ilinoisas senators turpina aicināt uz pārmaiņām, cenšoties Klintoni attēlot kā ASV politiskās dzīves slimības simptomu, nevis dziedināšanas līdzekli.

"Pirms dažām dienām es piecēlos un paziņoju, ka Amerikā pienācis laiks pārmaiņām. Pēc divām dienām būs jūsu laiks piecelties, jums būs iespēja mainīt Ameriku," lielajam savu atbalstītāju pūlim sacīja Obama.

Tajā pašā laikā republikāņu nometnē bijušais Masačūsetsas gubernators Mits Romnijs, kurš Aiovā bija spiests piekāpties Maikam Hakabī, sestdien guva morāli nozīmīgu revanšu, uzvarot Vaiomingas priekšvēlēšanu sapulcēs. Viņš ieguva astoņus no šīs reti apdzīvotās pavalsts 12 delegātiem, kuriem būs jābalso par republikāņu kandidātu prezidenta vēlēšanām partijas nacionālajā konventā.

Tomēr vairumā Ņūhempšīras aptauju vadībā ir senators Džons Makeins.

"USA Today" un "Gallup" aptauja liecina, ka Makeins, kuru atbalsta 34% respondentu, par četriem procentpunktiem apsteidz Romniju. Vēl tikai decembra vidū Romnijs ar 34% bija priekšgalā, un Makeins viņam sekoja ar 27%.

Savukārt saskaņā ar CNN un WMUR aptauju Makeina pārsvars pār Romniju ir seši procentpunkti. Neskatoties uz saviem panākumiem Aiovā, Hakabī abās aptaujās ieņem tikai trešo vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!