Krimas kara veterāns un par Lielbritānijas vecāko iemītnieku uzskatītais bruņurupucis Timotijs aptuveni 160 gadu vecumā nomiris no elpošanas apstāšanās, paziņoja viņa īpašnieki.
1854.gadā uz portugāļu kuģa bruņurupuci atradis desmitā Devonas grāfa radinieks kapteinis Džons Kortnijs Īvrards no karaliskās flotes.

Krimas kara laikā bruņurupucis kalpoja kā kuģa talismans un dzīvoja uz daudziem flotes kuģiem, līdz 1892.gadā tika nogādāts krastā - Pauderhemas pilī netālu no Ekseteras kā Devonas grāfu mīlulis.

Pēdējos 70 gadus Timotijs nodzīvoja Pauderhemas rožu dārzā, kur viņam arī tiks rīkotas bēres ģimenes lokā.

Pils administrators Tims Folkners pastāstīja, ka Timotijs kā parasti februārī uzradies pēc ziemas guļas, bet cietis no saaukstēšanās un viņam bijis grūti elpot.

"Viņš pēdējā laikā bija visai vārgs, tāpēc tas nebija liels pārsteigums, bet mēs visi esam ļoti noskumuši. Viņš vienmēr ir bijis kā daļa no iekārtojuma," sacīja Folkners.

Apmēram pirms desmit gadiem tika mēģināts ierakstīt bruņurupuci Ginesa pasaules rekordu grāmatā kā Lielbritānijas vecāko dzīvnieku, bet tas neizdevās, jo nebija iespējams pierādīt viņa vecumu, kamēr viņš vēl bija dzīvs.

Pēdējos gados bruņurupucis nēsāja zīmīti, kurā bija teikts: "Mans vārds ir Timotijs. Es esmu ļoti vecs - lūdzu neņemiet mani rokās."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!