Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Pēc pirmdien notikušā militārā apvērsuma Sudānā valsts iedzīvotāji turpinājuši protestus, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Demonstranti skandējuši saukļus un bloķējuši ceļus galvaspilsētā Hartūmā un citviet valstī. Karavīri pret protestētājiem atklājuši uguni. Izskanējusi informācija par desmit nogalinātajiem.

Hartūmas lidosta ir slēgta un starptautiskie reisi ir atcelti. Arī internets un lielākā daļa tālruņa līniju nedarbojas. Tiek ziņots, ka Centrālās bankas darbinieki ir pieteikuši streiku. Tāpat saņemtas ziņas, ka visā valstī ārsti atsakās strādāt militārajās slimnīcās, izņemot ārkārtas gadījumus.

Armija Hartumā esot staigājusi no mājas uz māju, arestējot vietējos protestu rīkotājus.

Pirmdien Sudānas armija likvidēja civilo valdību, arestēja politiskos līderus un izsludināja ārkārtas stāvokli valstī. Premjerministrs Abdallahs Hamdoks, kā arī viņa kabineta locekļi un citi civilie līderi ir starp tiem, kuriem piemēroja mājas arestu.

Bruņotie spēki Hamdoku mēģināja piespiest atbalstīt apvērsumu, bet viņš atteicies to darīt, un mudinājis cilvēkus turpināt mierīgus protestus, lai "aizstāvētu revolūciju".

Nesaskaņas starp armiju un civilo valdību pastāvējušas jau ilgāku laiku. Pirms diviem gadiem no varas tika gāzts valsts ilggadējais līderis Omars al Baširs un izveidota pārejas valdība. Ģenerālis Abdels Fatahs Burhans, kurš vadīja kopīgu padomi ar civilajiem līderiem, sacīja, ka strīdi starp politiķiem, ambīcijas un kūdīšana uz vardarbību ir piespiedusi viņu rīkoties, lai aizsargātu tautas drošību un "labotu revolūcijas gaitu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!