Foto: AFP/Scanpix/LETA

Apvienotā Karaliste izvedīs savu karaspēku no Mali sešus mēnešus agrāk, nekā plānots, raksta portāls "Politico".

Lielbritānijas bruņoto spēku ministrs Džeimss Hīpijs sacīja, ka 300 cilvēku lielais Apvienotās Karalistes kontingents, kas piedalījās ANO miera uzturēšanas misijā Mali (MINUSMA), priekšlaicīgi noslēgs savu trīs gadus ilgo militāro klātbūtni Rietumāfrikas valstī.

Apvienotās Karalistes lēmums seko Francijas prezidenta Emanuela Makrona paziņojumam februārī, kurā viņš paziņoja, ka Parīze pārvieto savus spēkus no Mali uz Nigēru, un Vācijas augustā pieņemtā lēmuma apturēt savu militāro misiju Mali.

ANO misija, kas sastāvēja no gandrīz 12 000 miera uzturētāju, bija paredzēta, lai stabilizētu Mali un atbalstītu tās pagaidu valdību vēlēšanu organizēšanā 2024. gadam pēc militārā apvērsuma 2020. gadā. Britu karaspēks tika izvietots Gao - Mali austrumos - 2020. gadā.

Kopš 2012. gada Mali cīnās pret džihādistu grupējumiem, kas ir saistīti ar teroristiskajiem grupējumiem "Al-Qaeda" un "Daesh". Pavisam nesen Āfrikas valsts militārie vadītāji sākuši veicināt sadarbību ar Kremlim pietuvināto "Vagner" algotņu grupu.

"Atbildība par visu gulstas uz Bamako," pirmdien sacīja Hīpijs, atsaucoties uz Mali galvaspilsētu. "Divi apvērsumi trīs gadu laikā ir iedragājuši starptautiskos centienus veicināt mieru (..) Mēs pametam MINUSMA misiju agrāk, nekā plānots," viņš turpināja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!