Foto: Publicitātes foto
Krievijā svinamās Uzvaras dienas priekšvakarā vairākās pilsētās notika "pirmsskolas karaspēka" parādes. Bērni militāros formastērpos ar amerikāņu triecienšauteņu M16 rotaļlietām rokās soļoja Pjatigorskā.

Līdzīgas parādes notika arī citās Krievijas vietās, piemēram, Piemaskavas Čehovā, Ivanovā, kā arī Stavropoles novadā, raksta "Radio Svoboda".

Bērnudārznieku parādes notikušas arī Rostovā pie Donas un Sevastopolē, kur tas ir jau ikgadējs pasākums, ziņo "Kommersant".

Pjatigorskā parādē kājnieku, tankistu, lidotāju, jūrnieku, artilēristu un mediķu formās pa laukumu pie Mūžīgās uguns maršēja ap 500 bērnudārznieku, teikts Pjatigorskas administrācijas vietnē.

Parāde izraisīja neviennozīmīgu reakciju. Kamēr daļa vecāku ar savu bērnu "militāristu" fotogrāfijām lepojas sociālajos tīklos, citi kritizē vietējo varu par bērnu izmantošanu pasākumos.

Tikmēr parādes organizēšanās iesaistīto bērnudārzu vadītāji un metodisti uzstāj, ka bērnu parādes ir ļoti noderīgas "patriotiskajā audzināšanā".

Mācību metodiste no Čehovas Olga Guskova "Radio Svoboda" skaidro, ka te gatavošanās parādei konkursa veidā notikusi jau kopš februāra, izveidojot 16 bērnudārzu komandas.

"Mēs ceram, ka pateicoties šādam neuzbāzīgam atgādinājumam bērni labāk sapratīs, kas ir karš un kādi svētki Krievijā tiek svinēti 9. maijā. Ar tādiem pasākumiem mēs bērnos audzinām patriotismu un lepnumu par savu dzimteni," viņa aizstāv pasākuma ideju.

Guskova arī uzsver, ka nekad nav saskārusies ar vecāku iebildumiem savu bērnu dalībai parādēs, turklāt nevienam tas netiekot uzspiests.

View this post on Instagram

A post shared by Тая Улаева (@taisiya_ulaeva) on May 6, 2019 at 3:34am PDT


Parādes ideju vecāki atbalstījuši arī Stavropoles novada Krasnogvardeiskas ciemā, medijam atklāj bērnudārza "Semitsvetik" vadītāja Irina. Pasākums te notiekot jau otro gadu un piedalīties piekritušas visas grupiņas, izņemot silīti.

"Patrotiskā audzināšana – tā ir ne tikai svarīgs aspekts, gatavojoties 9. maijam, bet tā ir lieta, kas izglītības procesā ir klātesoša katru dienu," apgalvo Irina. Pat visjaunākajiem bērnudārzniekiem tika skaidrots, kas ir karš un kāda tipa karaspēki pastāv – tikai pēc tam viņi varēja izlemt, kādā formastērpā soļot, stāsta sieviete.

Speciālistiem skatījums uz pirmsskolas vecuma bērnu iesaistīšanu militāros pasākumos ir citāds. Bērnu iesaistīšana 9. maijam veltītajās parādēs ir kara izskaistināšana un romantizēšana, uzskata klīniskā psiholoģe Marija Zeļenova.


"Skumji, ka bērnus ievelk tādā uzvaras svinēšanas formātā, jo karš pirmkārt ir nāve: kapi, kropļi, izpostītas dzīves. Karu cilvēki neizvēlas no laba prāta, tā ir negribēta nepieciešamība," viņu citē "Radio Svoboda".

Diez vai bērni būtu jāradina pie uzskata, ka karš ir kaut kas labs un ka ir jāseko savu priekšteču pēdās, viņa norāda. Neviens karu piedzīvojušais nevēlētos redzēt savus pēctečus tādos apstākļos, kādos karā bija viņi, uzskata sieviete.

"Labāk svinēt dzīvi, uzvaru un kara beigas. Un nekādā gadījumā to nedarīt militārā formastērpā, kas ir nāves atribūts. Ļoti svarīgi, lai bērni to saprastu, jo karš ir asinis un sāpes, nevis svētki," skaidro Zeļenova.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Autoritāros režīmos bērnu izmantošana politiskiem mērķiem nav nekas jauns, norāda pētnieciskās organizācijas "Levadas centrs" zinātniskā darbiniece Natālija Zorkija. Iepriekš parādēs piedalījās tikai jaunieši, taču tagad iesaista jau bērnus, viņa atzīmē.

"Tas viss notiek apziņas militarizācijas ietekmē, jo Krievijas ārpolitikā tagad ir kareivīga un stingra retorika, kas uzkurina ielenkta cietokšņa sajūtu. Un šajā momentā uzvaras svinēšanai ir atkal jāparāda nacismu uzvarējušās tautas gara spēks," skaidro analītiķe.

"Bērnu izmantošana pārkāpj no morāles viedokļa pieļaujamā robežas. Ar tādu pašu robežu pārkāpšanu tika uzurpēta "Nemirstīgā pulka" ideja, kas radās kā privātās, ģimenes atmiņas iniciatīva," viņa uzskata.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Viņasprāt, varasiestādes pārtvēra "Nemirstīgā pulka" ideju un pārvērta to par pasākumu, kurā mākslīgi palielina dalībnieku skaitu.

Savukārt bērnudārznieku iesaistīšana militārās parādēs ir krasā pretrunā visā pasaulē cienītām vērtībām: humānismam, solidaritātei, labajam, savstarpējai izpalīdzēšanai. Militārās atribūtikas izmantošana bērnu kostīmiem ir militarizācijas un dehumanizācijas signāls, viņa brīdina.

"Ar parādēm pastāvīgi tiek izcelta uzvara, bet kara cenas un upuru tēma vispār netiek kustināta," atzīmē Zorkija. Radīt bērnam varenības un lepnuma sajūtu par piederību nacismu uzvarējušai valstij ir ļoti primitīvs priekšstats par karu, viņa domā. Turklāt valsts vēsture nav tikai karš, papildina pētniece.

Kopš prezidenta Vladimira Putina nākšanas pie varas Krievijā vērojama padomju vēsturisko notikumu glorificēšana un spēcīga to identificēšana ar mūsdienu Krieviju kā vēsturiskās "cīņas pret fašismu" turpinātāju. Militārais kults, kurš 9. maijā ir aizēnojis kara piemiņas šķautni, tiek izmantots kā tautu saliedējošs faktors un prezidenta varas stiprinātājs.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tāpat jauniešu piesaistīšana militāri patriotiskām nodarbēm Krievijā, kas izvērsusi agresiju pret Ukrainu, pēdējos gados nav nekas jauns.

Jekaterinburgā šaušanas sacensībās ar pneimatiskajām šautenēm skolniekiem piedāvājis šaut pa ASV armijas ģenerāļa Roberta Skeilza fotogrāfiju, atvaļināto militārpersonu un rakstnieku nosaucot par "tautas ienaidnieku", ziņoja "Radio Svoboda".

Jaunieši Krievijā var stāties 2015. gadā izveidotā viskrievijas militāri patriotiskajā kustībā "Jaunarmija". Ziņots arī par iespēju militārās nodarbēs iesaistīties pat bērnudārzniekiem, piemēram, Čerepovecas bērnudārzā dibināts militāri patriotiskais klubs "Rezerve".

2015. gada decembrī Krievijā tika apstiprināta valsts programma "Krievijas Federācijas pilsoņu patriotiskā audzināšana 2016. – 2020. gadam", kurai paredzētais finansējums pārsniedz pusotru miljardu rubļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!