Pēc teju visu balsu saskaitīšanas zināms, ka Turcijas iedzīvotāji svētdienas referendumā ar minimālu pārsvaru atbalstījuši prezidenta Radžepa Tajipa Erdogana pilnvaru palielināšanu.

Pēc 98,4% balsu saskaitīšanas "par" konstitūcijas izmaiņām, kas Erdoganam piešķirtu lielāku varu, balsojuši 51,32% vēlētāju, savukārt "pret" – 48,68%. Jāpiebilst, ka šie ir Turcijas ziņu aģentūras neoficiālie "Anadolu" dati.

Vēlāk preses konferencē Ankarā Erdogana uzvaru apstiprināja arī Augstākās Elektorālās komitejas (YSK) vadītājs Savi Guvens. Brīdī, kad neizskaitīti palikuši bija 600 tūkstoši balsu, "par" puses pārsvars sasniedza 1,25 miljonus balsu. Guvens norādīja, ka oficiālie vēlēšanu rezultāti būs pieejami pēc 12 dienām.

Uzrunā prezidents Erdogans norādīja, ka par viņa pilnvaru palielināšanu balsojuši ap 25 miljoni turku – par 1,3 miljoniem vairāk nekā konstitūcijas reformu pretinieku. Viņš skaidroja, ka jaunā politiskā sistēma darboties sāks pēc 2019. gada novembra vēlēšanām.

"Mēs īstenojam svarīgāko reformu mūsu nācijas vēsturē," pauda Erdogans.

Balsu skaitīšana Turcijā noritēja ļoti zibenīgi. Nepilnu stundu pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas saskaitīti bija jau 40% balsu. Vēlāk gan "The Guardian" norādīja uz atšķirībām Turcijas ziņu aģentūras "Anadolu" sniegtajos un oficiālajos skaitļos – kamēr "Anadolu" ziņoja, ka saskaitīti jau 99% balsu, YSK norādīja uz vien 65% izskaitīto balsu.

Kamēr Turcijas mediji informāciju iegūst no "Anadolu" aģentūras, politiskās partijas paļaujas uz YSK sniegtajiem datiem, paskaidro "The Guardian".

Turcijas lielākā opozīcijas partija – "Republikāniskā tautas partija" (CHP) – jau paziņojusi, ka lūgs pārbaudīt 37% balsu derīgumu, jo parādījusies neoficiāla informācija par lielu daudzumu neapzīmogotu biļetenu. Sākotnēji CHP apsvēra pat 60% balsu pārskaitīšanu.

YSK atbildējusi, ka neapzīmogotos biļetenus uzskaitīs par derīgiem līdz brīdim, kad tiks pierādīts to krāpnieciskums.

Tikmēr valdošās "Taisnīguma un attīstības partijas" (AKP) birojā jau krietni pirms visu balsu saskaitīšanas bija vērojama un dzirdama līksmība. Arī Erdogans steidza apsveikt savus kolēģus ar uzvaru referendumā. Kopš Erdogans 2003. nāca pie varas Turcijā, viņš ne reizi nav zaudējis vēlēšanās, atgādina "The Guardian".

Turcijas premjerministrs Binali Jildrims referenduma rezultātu salīdzināja ar jaunas lapaspuses atvēršanu valsts demokrātiskajā vēsturē. "Mēs esam viena nācija. Visi var justies droši, jo mēs vēlamies mieru mūsu valstī. Paldies par katru balsi – mēs tās izmantosim labākā iespējamajā veidā," uzvaras runā teica Jildrims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!