Parastie arābi un komentētāji uzskata, ka ASV piedāvā Irākai neīstu suverenitāti, ANO virzot rezolūciju par varas nodošanu irākiešiem, nenosakot ASV spēku izvešanas datumu.
Daudzi arī noraida ASV prezidenta Džordža Buša priekšlikumu nojaukt Abu Graibas cietumu, sakot, ka ēkas nojaukšana "neizdzēsīs" attēlus, kuros redzama ASV karavīru ņirgāšanās par ieslodzītajiem. Daži saka, ka cietums, kurš ir arī bēdīgi slavens tajā izdarītās nežēlastības dēļ Sadama Huseina laikā, ir jāsaglabā kā piemineklis tiem, kuri tajā cietuši.

Vašingtona pirmdien lūdza ANO apstiprināt rezolūciju par varas nodošanu Irākas pagaidu valdībai 30.jūnijā un ierosināja, ka ASV spēkiem būtu ļauts "pielietot visus līdzekļus", lai saglabātu kārtību. Rezolūcijas projektā nav norādīts, kad ASV spēkiem jāpamet valsts.

"Amerikas administrācijai ir plāns dot Irākas tautai viltus suverenitāti un saskaņā ar šo plānu Vašingtona kontrolē pagaidu valdības veidošanas procesu Bagdādē," raksta Kataras avīze "Al Watan". "Un ar citu nosaukumu ASV okupācijas spēki paliks Irākā".

"Al Watan" komentētājs Ahmads ad Davass raksta: "No jūlija lēmumu pieņemšana tiks nodota amerikāņu vēstniecībai Bagdādē."

Arābi, kuri plaši iebilda pret karu Irākā Sadama Huseina gāšanai, ar pieaugošām šausmām un izmisumu vēro vardarbības ainas visā Irākā un fotogrāfijas, kurās redzams, kā ASV karavīri pazemo irākiešus Abu Graibas cietumā.

"Amerikāņi nerespektēja cilvēktiesības. Cietumam ir jāpaliek, jo tas ir necilvēcības un okupācijas simbols," sacīja 21 gadus vecais biznesa students Rēms Šehada Apvienotajos Arābu Emirātos.

"Abu Graibas cietums jau ir nodarījis nelabojamu kaitējumu. Tā bēdīgā slava saglabāsies mūžīgi arābu sirdīs un nav nekā, ko Bušs varētu darīt, lai to padarītu labāku," sacīja Omānas uzņēmējs Salems bin Suleimans al Habsi.

ASV atvainošanās par spīdzināšanu cietumā līdz šim lielākoties nav atradušas dzirdīgas ausis. Daudzi uzskata, ka atvainošanās un pēdējā Buša runa ir vairāk saistīta ar viņa centieniem tikt atkārtoti ievēlētam prezidenta amatā novembrī.

"Bušs ir melis. Viņš mēģina uzlabot savas okupācijas tēlu un savu tēlu pirms vēlēšanu sākuma," Gazā sacīja 40 gadus vecais elektronikas preču pārdevējs Mohammads Goma.

Ēģiptes analītiķis Gamals Soltans sacīja: "Es domāju, ka šajā gājienā lielā mērā ir iesaistīta vēlēšanu politika (..), iespējams, amerikāņi aizies un, iespējams, Irāka atkal būs suverēna valsts, taču tagad tas nenotiek."

Taču daudzi arābi kļūst arvien skeptiskāki par ASV solījumiem un spēju izbeigt vardarbību.

"Irāka ir Amerikas problēma, bet tā negrasās to atrisināt. Lietas kļūs arvien ļaunākas," sacīja Libānas students Rafa Džablavi.

Irākas aizsardzības ministrs Ali Alavi otrdien izteicās, ka, pēc viņa domām, ASV vadītās koalīcijas militāro spēku klātbūtne valstī turpināsies drīzāk mēnešus, nevis gadus. Un daži arābi saka, ka ASV spēkiem ir jāpaliek un jāizbeidz vardarbība, kuru uzsāka ASV vadītais karš.

"Amerikāņiem ir jāpaliek Irākā līdz stabilizējas drošība, taču viņiem ir jārespektē citu gods, drošība un humānums (..), tas Irākas tautai bija apsolīts, taču tagad ir kļuvis par tukšām pļāpām," sacīja 39 gadus vecais Saūda Arābijas rakstnieks un uzņēmējs Abdulazizs Mohammeds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!