Foto: Reuters/Scanpix
Arābu līgas ģenerālsekretārs Nabils al Arabi pirmdien paziņoja, ka Sīrijas pilsētās joprojām atrodas snaiperi un ir dzirdami šāvieni, aicinot nekavējoties pārtraukt uguni.

"Joprojām [pilsētās]ir snaiperi un dzirdami šāvieni. Uguns pilnībā jāpārtrauc nekavējoties," Arābu līgas galvenajā mītnē Kairā paziņoja Arabi, sniedzot pirmos komentārus pēc Arābu līgas novērotāju misijas ierašanās Sīrijā, kas arvien asāk tiek kritizēta par nespēju novērst asinsizliešanu šajā valstī.

Arabi norādīja, ka snaiperi joprojām atrodas uz jumtiem pilsētās, kur notiek plašākās protesta akcijas, un apdraud civiliedzīvotāju dzīvības. Viņš uzsvēra, ka situācija ir jārisina kopā ar Sīrijas valdību, jo Arābu līgas novērotāju misijas mērķis ir "pārtraukt apšaudes un aizsargāt civiliedzīvotājus", lai gan "ir grūti pateikt, kurš uz kuru šauj".

Arabi arī paziņoja, ka nākamnedēļ tiks sasaukta Arābu līgas valstu ārlietu ministru sanāksme, kurā novērtēs novērotāju misijas darbu kopš pirmās novērotāju grupas ierašanās Sīrijā 26.decembrī.

Arābu līgas ģenerālsekretārs atklāja, ka kopš misijas ierašanās Sīrijas varas iestādes ir atbrīvojušas 3848 aizturētos, bet novērotāji lūguši opozīcijai iesniegt sarakstu ar personām, kas vēl atrodas nebrīvē.

Sīrija 6.decembrī paziņoja, ka piekrīt ar nosacījumiem uzņemt novērotājus Arābu līgas miera plāna ietvaros pēc tam, kad Arābu līga draudēja noteikt jaunas sankcijas pret Sīriju , ja tā nepiekritīs ielaist valstī novērotājus. Sīrija Arābu līgai nosūtītā vēstulē paziņoja, ka piekrīt ielaist valstī novērotājus, ja tiks izpildīti Sīrijas nosacījumi, tostarp iepriekš noteikto sankciju atcelšana.

Sīrija sākotnēji atteicās parakstīt Arābu līgas priekšlikumu par novērotāju nosūtīšanu, kas novērotu Sīrijas drošības spēkus, kurus ANO apsūdz cilvēktiesību pārkāpumos, bet 19.decembrī vienošanās tika parakstīta.

Sīrijā kopš marta notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir gājuši bojā vairāki tūkstoši civiliedzīvotāju. Saskaņā ar ANO datiem Sīrijas drošības spēki kopš marta nogalinājuši vairāk nekā 4000 cilvēku. Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsuma 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!