Foto: AFP/Scanpix
Lībija nav vienīgais "karstais punkts" arābu valstu reģionā. Pēc dažu dienu pārtraukuma desmitiem tūkstoši cilvēku izgājuši lielāko pilsētu ielās Jemenā, Tunisijā, Irākā, Jordānijā un Bahreinā. Demonstrantu skaits pieaudzis Ēģiptes galvaspilsētā Kairā, vēsta ārvalstu mēdiji.

Manifestāciju mērķi ir līdzīgi, tiek pieprasīta desmitgadēm valdījušu, karaļu un prezidentu atkāpšanās. Valstīs, kur tas  nav aktuāli , kā Irākā un Ēģiptē, skan prasības pēc dzīves apstākļu uzlabošanas.

Desmitiem tūkstoši Jemenas iedzīvotāju piektdien izgāja ielās, pieprasot 32 gadus valdījušā prezidenta Ali Abdallāha Saleha demisiju, informē raidsabiedrība BBC.

Galvaspilsētā Sanā tūkstošiem cilvēku pulcējās laukumā pie universitātes, viņu vidū daudz sieviešu, kas kliedza pret valdību vērstus saukļus.

Tikmēr Tunisijā aptuveni 100 000 cilvēku pieprasīja premjerministra Mohameda Ganuči vadītās pagaidu valdības demisiju. Šī ir lielākā protesta akcija kopš valsts ilggadējā prezidenta Zin el Abidina ben Alī gāšanas janvārī.

Arī Bahreinā pret valdošo monarhiju vērsti protesti turpinās jau kopš 13. februāra.

Piektdien tika pieminēti septiņi demonstranti, kas gāja bojā pagājušajā nedēļā. Galvenokārt šiītu opozīcijas atbalstītāji pulcējušies galvaspilsētas Manamas centrā esošajā Pērļu laukumā.

Jordānijā ietekmīgās islāmistu opozīcijas atbalstītāju un citu partiju piekritēji sarīkoja kārtējo "Dusmu dienas" gājienā pa galvaspilsētas centru, kurā piedalījās ap 10 000 cilvēku, informē raidsabiedrība CNN.

Traģiski "Dusmu diena" pagājusi Irākā. Protestos valsts ziemeļos dzīvības zaudējuši septiņi cilvēki, bet tūkstošiem cilvēku pulcējušies uz protestiem Brīvības laukumā Bagdādē.

Lībijas rietumu pilsētās Kadafi režīmam lojālie spēki sarīkojuši asiņainu pretuzbrukumu opozicionāriem, lai gan valsts austrumi jau atrodas režīma pretinieku rokās.

Zāvijā Kadafi atbalstītāji sarīkojuši uzbrukumu izmantojot artilēriju un kara aviāciju. Bojā gājuši vairāki desmiti cilvēku. Ziņas par asiņainām sadursmēm pienāk arī no Lībijas trešās lielākās pilsētas Misrātas un pie Tunisijas robežas esošās Zuvāras.

Tiek ziņots, ka Kadafi lojālie spēki piektdien atklājuši uguni uz protestētājiem arī vairākās vietās galvaspilsētā Tripolē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!