Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas Prezidenta administrācijas vadītāja padomnieks Oleksijs Arestovičs apsūdzējis Vācijas kancleru Olafu Šolcu, ka viņš ir atbildīgs par Ukrainas aizstāvju un mierīgo iedzīvotāju bojāeju karā, jo Berlīne nepiegādā pašas solītos smagos ieročus, vēsta aģentūra UNIAN.

Arestovičs to paziņojis intervijā Vācijas medijam "Bild".

Ukrainai no Vācijas ir nepieciešama tāldarbības artilērija, MLRS raķešu sistēmas, tanki, bruņutransportieri un bezpilota lidaparāti, paskaidro Arestovičs.

"Ja mums būs pietiekams [ieroču] daudzums, mēs karu uzvarēsim. Kad Rietumi mums iedeva 120 tāldarbības artilērijas iekārtas, situācija frontē uzreiz mainījās. Trīs dienu laikā krievi zaudēja uzbrukuma ātrumu," citē UNIAN.

Arestovičs atgādina, ka Vācija tostarp ir solījusi nodot Ukrainai 88 "Leopard" tankus un 50 pašgājēja zenītartilērijas sistēmas "Gepard".

"Ar to pietiktu divām Ukrainas armijas brigādēm. Ja mums tagad būtu divas brigādes kaut kur priekšējās līnijās, mēs varētu atgūt Hersonu vai atspiest viņus no Popasnas un Severodoneckas. Divas brigādes šobrīd ir varens spēks," skaidroja Arestovičs.

Uz "Bild" jautājumu, ko viņš satikšanās gadījumā teiktu Šolcam, Arestovičs atbildējis: "Šolca kungs, jūs esat atbildīgs par mūsu kritušajiem karavīriem un civiliedzīvotājiem, katru dienu iet bojā bērni, mēs katru dienu zaudējam 100 karavīrus, jo jūs mums nedodat smagos ieročus. Ukrainas armija ir spēcīga, mēs varētu sasist krievus un padzīt tos no mūsu zemes, bet mums ir vajadzīgi ieroči."

Vācijas kanclers ir saņēmis plašu kritiku par to, ka kavē ieroču piegādes Ukrainai. Pats viņš pārmetumus noraida, atzīmējot, ka Vācija Ukrainai palīdz daudz.

14. jūnijā Šolcs paziņoja, ka Vācija paplašinās militāro palīdzību Ukrainai un dos vairāk ieroču. Tiek pieļauta arī modernu pretgaisa aizsardzības sistēmu un pretartilētijas radaru piegāde, ziņo UNIAN.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!