Foto: AP/Scanpix/LETA

Argentīnas valdība ceturtdien atzinusi Libānas kaujinieku grupējumu "Hizbollah" par teroristu organizāciju un iesaldējusi tā līdzekļus.

Argentīnas prezidenta Maurisio Makri valdība trešdien izveidoja teroristu organizāciju sarakstu, lai būtu vieglāk saskaņot sankcijas ar citām valstīm. Vakar Argentīnā arī tika pieminēti bojāgājušie teroraktā, kas notika pirms 25 gadiem un par kuru aizdomās tiek turēts "Hizbollah".

1994. gada 9. jūlijā sprādzienā tika sagrauta Argentīnas Ebreju savstarpējās palīdzības apvienības (AMIA) ēka Buenosairesā. Teroraktā gāja bojā 85 cilvēki un 300 guva ievainojumus. Taču neviens cilvēks šajā lietā vēl nav saukts pie atbildības.

Argentīnas valdības Finanšu informācijas nodaļa norādīja, ka "Hizbollah" ir apsūdzēts par 1992. gadā notikušo sprādzienu Izraēlas vēstniecībā Argentīnā, kurā dzīvību zaudēja 29 cilvēki, un par 1994. gadā notikušo sprādzienu AMIA.

Nodaļa uzsvēra, ka "Hizbollah" turpina radīt draudus Argentīnas nacionālajai drošībai un ekonomiskajai kārtībai.

Cik liela ietekme uz "Hizbollah" būs Argentīnas valdības lēmumam, grūti spriest. Nav zināms, cik lieli līdzekļi grupējumam glabājas Argentīnā.

"Hizbollah" teroristu grupējumu sarakstā iekļāvušas arī ASV, Eiropas Savienība (ES) un vairākas citas valstis.

Argentīnas prokuratūra vainoja Irānas amatpersonas 1994. gadā notikušā uzbrukuma izplānošanā, bet uzskata, ka uzbrukumu īstenoja "Hizbollah". Taču neskatoties uz gadiem ilgo izmeklēšanu, neviens cilvēks šajā lietā nav notiesāts.

Irāna ir atteikusies izdot personas, kuras Argentīna tur aizdomās, un noliegusi, ka būtu saistīta ar uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!