Argentīnā plašas diskusijas izraisījis internetā ievietots videoieraksts, kurā redzams argentīniešu kalnā kāpēju gida neveiksmīgs glābšanas mēģinājums Andu kalnos.

Ierakstā 31 gadu vecais kalnu gids Federiko Kampanīni redzams, ar mokām cīnoties sniegputenī, viņa glābējiem cenšoties Kampanīni piedabūt kājās, lai nokāptu no Andu augstākās virsotnes Akonkagvas.

Ierakstu internetā publiskojis Kampanīni tēvs, kurš videomateriālu saņēmis no kāda anonīma sūtītāja. Kampanīni tēvs iesūdzējis tiesā ekspedīcijas organizētājus, apsūdzot glābējus viņa dēla pamešanā.

"Viņi devās meklēt līķi, bet atrada viņu vēl dzīvu," žurnālistiem pavēstīja Karloss Kampanīni.

Kampanīni bija gids četru itāliešu alpīnistu komandai, kas janvāra sākumā mēģināja iekarot 6962 metrus augsto Akonkagvas virsotni.

Aptuveni 200 metrus pirms virsotnes grupu pārsteidza vētra, uz divām dienām iesprostojot kalnā.

Kad 8.janvārī glābējiem izdevās sasniegt nelaimē nonākušos alpīnistus, viena sieviete jau bija gājusi bojā, Kampanīni bija tuvu nemaņai, bet pārējie trīs - divi vīrieši un viena sieviete - bija stipri novārguši.

Izdzīvojušo alpīnistu glābšanas operācija ilga aptuveni trīs stundas smagos laika apstākļos - spēcīgā vējā un sniegputenī un lielā salā.

Videoierakstā viens no glābējiem saka: "Viņš vairs nekustas. Es lūdzu atļauju viņu pamest."

Nākamajā kadrā redzams, ka Kampanīni mēģina piecelties no sniega.

"Tas ir viss. Celies augšā, tu, idiot," ierakstā dzirdams kameras turētāja sacītais.

Pēc tam viens no glābējiem saka: "Ej, nolādēts. Kusties, idiot," un operators piebilst: "Dievs, dod viņam spēku, lūdzu."

Pēc tam Kampanīni vārgi pakustas un glābēji veltīgi mēģina viņu vilkt aiz virves, kas viņam apsieta ap vidukli.

Atpakaļceļā glābēji ar vārgajiem alpīnistiem nomaldījās un bija spiesti kāpt atkal augstāk, lai meklētu citu ceļu. Galu galā glābēji pieņēma lēmumu pamest tuvu nāvei esošo Kampanīni.

"Mēs esam nogājuši desmit metrus, mēs nevaram iet tālāk," saka operators. Pēc tam glābēji apspriežas, vai uzsliet Kampanīni telti, un viens no viņiem piebilst: "Mēs paši arī šeit cīnāmies par savu dzīvību."

Tad viens no glābējiem pa rāciju sazinās ar bāzes nometni, ziņojot, ka "viņš mirst. Viņš ilgi neizturēs. 40 minūšu laikā viņš būs miris". Operators ir dzirdams raudam.

Videoieraksta pēdējos kadros no neliela attāluma Kampanīni redzams guļam sniegā. Viņš nekustas, un nav zināms, vai pamešanas brīdī viņš bija dzīvs vai miris.

Publiskotais ieraksts uzjundījis debates Argentīnā, Kampanīni tēvam norādot, ka glābēji kalnā devušies, pilnīgi nesagatavoti izdzīvojušo alpīnistu novešanai lejā, uzskatot, ka neviens no kalnā kāpējiem nav izdzīvojis.

Glābēju komandai nebija ne rezerves skābekļa, ne guļammaisa vai siltu drēbju, ne arī nestuvju, lai nonestu nelaimē nonākušos alpīnistus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!