Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas un Krievijas hakeri pirms gaidāmajām Indonēzijas prezidenta vēlēšanām uzbrūk vēlētāju datubāzei un par to ir sākta izmeklēšana, atsaucoties uz Indonēzijas Centrālās vēlēšanu komisijas vadītāja Arifa Budimana teikto, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Kiberuzbrukumi datubāzei notiekot teju katru stundu. Hakeri veido tā sauktos "spoku" vēlētājus un viltotus personu dokumentus, skaidro Budimans. Amatpersonām nav skaidrs, vai hakeri tādā veidā vēlas izjaukt vēlēšanas vai palīdzēt kādam no kandidātiem.

Vēlēšanu komisija nesen tikusies ar "Facebook", "Twitter" un "Google" pārstāvjiem, lai cīnītos pret dezinformācijas izplatīšanu. Savukārt vēlēšanu procesu novērot uzaicināti starptautiski speciālisti.

Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apsūdzības par kiberuzbrukumiem Indonēzijā ir noraidījis kā nepamatotas. "Krievija neiejaucas citu valstu iekšējās lietās, jo īpaši vēlēšanu procesos," trešdien žurnālistiem paziņoja Peskovs.

Prezidenta vēlēšanas Indonēzijā ieplānotas 17. aprīlī. Tajas uz otro prezidentūras termiņu pretendē pašreizējais valsts vadītājs Džoko Vidodo. Viņa galvenais sāncensis ir bijušais īpašo uzdevumu spēku ģenerālis Prabovo Subianto.

Krievija jau iepriekš ir apsūdzēta par iejaukšanos citu valstu vēlēšanās. ASV iespējamo Krievijas iejaukšanos 2016. gada prezidenta vēlēšanās izmeklē speciālais prokurors Roberts Millers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!