Foto: EPA/LETA

Sīrijas prezidents Bašars Al Asads paziņojis, ka Sīrija negrasās realizēt nekādus lēmumus, ko tai uzspiež citas valstis, vēsta raidsabiedrība BBC.

Situācija Sīrijā ir valsts iekšējais jautājums, kura risināšana nepieļauj iejaukšanos no ārpuses, paziņojis Asads intervijā Irānas televīzijai. Starptautiskās sabiedrības spiediens, lai cik spēcīgs tas arī nebūtu, nepiespiedīs valsts vadību mainīt iekšējās drošības politiku, uzsvēra prezidents.

Jau vēstīts, ka sestdien notiks ANO īpašā sūtņa Kofi Annana ierosināta starptautiska sanāksme Ženēvā, kurā piedalīsies piecas pasaules lielvaras, kas ir arī ANO Drošības padomes pastāvīgās locekles ar veto tiesībām, kā arī Turcija, Katara, Kuveita un Irāka. Tikšanās laikā paredzēts apspriest Sīrijas krīzes jautājumu un Annana plānu izveidot valstī kopīgu opozīcijas un Asada valdību.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, "Delfi" jau vēstīja, ka šādu plānu atbalsta gan Krievija, gan ASV, Francija, Ķīna un Lielbritānija. 

Pats Annans paziņojumā skaidroja, ka sanāksmes Ženēvā mērķis būs noteikt pasākumus, kas jāveic, lai īstenotu viņa izstrādātā miera plāna sešus punktus, kuros noteikta arī tūlītēja jebkāda veida vardarbības pārtraukšana.

Annana izstrādātais miera plāns oficiāli spēkā stājās 12.aprīlī, un, kā trešdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā cilvēktiesību organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija", kopš pamiera stāšanās spēkā dzīvību nemieros zaudējis 4681 cilvēks.

Otrdien Sīrijas prezidents valdībai paziņoja, ka Sīrija ir reālā karastāvoklī, un deva savam jaunajam ministru kabinetam rīkojumu sagraut pret režīmu vērsto sacelšanos. Uzrunā jaunajai valdībai Asads sacīja, ka visa valdības politika un spējas ir jāizmanto, lai nodrošinātu uzvaru šajā karā.

Nemieri pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu sākās pagājušā gada martā. "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" aplēses liecina, ka šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 15 800 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!