Foto: EPA/LETA
Interneta vietnes "Wikileaks" dibinātājs Džuljens Asanžs otrdien lūdza Londonas Augstajai tiesai atzinumu, kas viņam ļautu pārsūdzēt Lielbritānijas Augstākajā tiesā lēmumu izdot viņu Zviedrijai, kur Esanžu tur aizdomās par par seksuāla rakstura noziegumiem.

Šo lēmumu var pārsūdzēt tikai gadījumā, ja tiek saņemts Augstās tiesas atzinums, ka šī lieta ir saistīta ar īpašām sabiedrības interesēm.

Augstā tiesa informēja, ka Asanža prasību izskatīs 5.decembrī. Iespējams, ka šajā pašā dienā tā paziņos lēmumu, tomēr tas var būt arī citā dienā, aģentūrai AFP teica informētas personas tiesu aprindās.

Londonas Belmāršas miertiesas tiesnesis 24.februārī nolēma, ka Asanžs ir jāizdod Zviedrijai, bet Esanža advokāti pārsūdzēja šo lēmumu.

Londonas Augstā tiesa 2.novembrī nolēma, ka Asanžs Zviedrijai ir jāizdod. 

Zviedrija pērn 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija "WikiLeaks" brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija Asanžu aizturēja 7.decembrī, taču apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Esanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Esanža advokāti mēģina panākt, lai viņš netiek izdots Zviedrijai, norādot, ka Esanža tiesāšana tur nebūs atklāta, jo Zviedrijā lietas par izvarošanu izskata aiz slēgtām durvīm. Advokāts bažījas, ka tas apdraud lietas godīgu izskatīšanu. Turklāt pastāvot bažas, ka Zviedrija varētu viņu izdot ASV.

40 gadus vecais Austrālijā dzimušais datorspeciālists noliedz abu Zviedrijas sieviešu apsūdzības un dēvē tās par politiski motivētām.

"WikiLeaks" pērn izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā. 28.novembrī tā sāka publiskot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!