ASV plāno 2003. finansu gadā Afganistānai piešķirt apmēram 300 miljonus dolāru (192 miljoni latu), papildus tiem 296 miljoniem dolāru (189,44 miljoni latu), ko Vašingtona apsolījusi piešķirt šogad, trešdien paziņoja ASV valsts sekretārs Kolins Pauels.
Prezidenta Džordža Buša administrācijas budžeta pieprasījumā 2003.gadam iekļauti tikai 140 miljoni dolāru (89,6 miljoni latu) Afganistānai, taču pēc Pauela teiktā, tas bija tikai pagaidu skaitlis.

"Es pilnībā sagaidu, ka šī gada laikā atkal tiks pieprasīta apmēram 300 miljonus dolārus liela summa," viņš sacīja. "Mēs esam noteikuši 140 miljonus (...) šī gada laikā, bet mēs prasīsim vēl apmēram tikpat lielu summu," piebilda Pauels.

"Man vēl tas nav uzdots darīt, taču prezidents ir nolēmis spēcīgi atbalstīt [Afganistānas] pagaidu valdību un nākamo valdību, kas tiks izveidota nākamo mēnešu laikā," viņš piebilda.

Afganistānas pagaidu valdība ir paziņojusi, ka kara izpostītās un sausuma perioda nomāktās valsts atjaunošanai būs nepieciešami miljardi.

ASV 296 miljonus dolāru apsolījās piešķirt starptautisko donoru konferencē, kas janvārī notika Tokijā. Konferencē pavisam tika apsolīts piešķirt 4,5 miljardus dolāru (2,88 miljardi latu) un daļa no šīs summas ir sadalīta uz vairākiem gadiem, lai palīdzētu atjaunot divas desmitgades ilgušajā karadarbībā nopostīto valsti.

ASV 2003. finansu gads sākas 2002.gada 1.oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!