Foto: AFP/Scanpix
ASV aizsardzības ministrs Leons Paneta ceturtdien pirmo reizi izteica atbalstu plānam par Sīrijas opozīcijas nemiernieku apbruņošanu, ASV līdz šim nemierniekiem ir piedāvājusi tikai diplomātisku atbalstu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Leons Paneta Kongresā apstiprināja, ka atbalsta ieroču piegādes nemierniekiem, kas karo ar Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam lojālajiem spēkiem. Šī ir pirmā reize, kad augstā līmeņa amatpersona ir publiski apliecinājusi savu viedokli, uzsver BBC.

Nemiernieku apbruņošanas plānu 2012. gada vasarā piedāvāja tā laika ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone un toreizējais Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Deivids Petreuss. Plānu esot noraidījis Baltais nams, nesen vēstīja laikraksts "The New York Times".

Abas amatpersonas plānu izstrādājušas pieaugot kritikai par ASV bezdarbību Sīrijas bruņotā konflikta pārtraukšanā. Gandrīz divus gadus ilgajā konfliktā ir gājuši bojā vairāk nekā 60 000 cilvēku, bet bēgļu gaitās uz ārvalstīm devušies vismaz 600 000 sīriešu. Vēl miljoniem iedzīvotāju meklē patvērumu valsts iekšienē.

Klintone un Petreuss ierosināja apbruņot rūpīgi pārbaudītas nemiernieku grupas, cerot, ka tās iegūs uzticamus sabiedrotos dumpinieku rindās, vēstīja "The New York Times". Vēlēšanu kampaņas noskaņās un bažās, ka ieroči varētu nonākt "nepareizajās", to skaitā ar "Al Qaeda" saistītu radikāļu rokās, prezidenta Baraka Omabas administrācija piedāvājumu neatbalstīja, vēstīja laikraksts.

Vašingtona līdz šim militāru palīdzību nemierniekiem sniegt ir atteikusies, paliekot pie politiskā atbalsta. Tikmēr ar ieročiem Sīrijas dumpiniekus apgādā tādi ASV sabiedrotie kā Turcija un Katara, bet Vašingtona to "klusējot atbalsta", raksturo BBC.

Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!