Foto: AFP/Scanpix/LETA

Amerikas Savienoto Valstu varas iestādes ir apsūdzējušas kādu Irānas revolucionārās gvardes korpusa (IRGC) locekli atentāta plānošanā pret bijušo ASV nacionālās drošības padomnieku Džonu Boltonu, raksta "Al Jazeera".

ASV Tieslietu ministrija trešdien atklāja apsūdzības pret Šahramu Poursafi, apsūdzot viņu par 300 000 ASV dolāru piedāvāšanu neidentificētai ASV dzīvojošai personai, lai veiktu slepkavību Vašingtonā vai arī Merilendas štatā.

Iespējams, ka plāni veikt atentātu pret Boltonu varēja būt organizēti kā atriebība par Irānas ģenerāļa Kasema Soleimani nogalināšanu 2020. gada sākumā. Boltons bija nacionālās drošības padomnieks bijušā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijā. Viņš bija zināms kā stingrās politikas piekritējs un ass Irānas režīma kritiķis. Boltons šo amatu pameta pirms 2020. gada janvārī ASV bezpilota lidaparāta uzbrukumā Bagdādē tika nogalināts Soleimani.

"Irānas Islāma revolucionārās gvardes korpuss ar apsūdzētā starpniecību mēģināja izveidot nekaunīgu plānu: nogalināt bijušo ASV amatpersonu ASV teritorijā, atriebjoties par ASV rīcību," teikts ASV advokāta Metjū Greivsa paziņojumā. "Irānai un citām naidīgām valdībām būtu jāsaprot, ka ASV prokuratūra un mūsu tiesībaizsardzības partneri darīs visu, kas mūsu spēkos, lai izjauktu viņu vardarbīgos plānus un sauktu vainīgos pie atbildības."

Teherāna vēlāk trešdien noraidīja ASV apsūdzības kā "smieklīgas un nepamatotas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!