Foto: Reuters/Scanpix
ASV Tieslietu ministrija izvirzījusi apsūdzības sīriešu izcelsmes ASV pilsonim Mohamadam Sueidam, kuru vaino tautiešu izsekošanā un iebiedēšanā, ceturtdien informē raidsabiedrība BBC.

47 gadus vecais Sueids esot sadarbojies ar Sīrijas specdienestiem un vācis ziņas par Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma pretiniekiem.

Sueidu apcietināja otrdien 11. oktobrī. Viņam izvirzītas vairākas apsūdzības, tajā skaitā "audiovizuālās un citas informācijas vākšanā ASV teritorijā un Sīrijā, kas nodota sīriešu specdienestiem". Prokurori uzskata, ka apsūdzētais rīkojies Asada personīgā uzdevumā. Ar prezidentu viņš ticies vizītes laikā Sīrijā.

Tiesājamais "centies apklusināt un iebiedēt protestētājus un radīt tiem kaitējumu". Kā norāda prokurori, ASV pilsoņiem ir tiesības pulcēties un protestēt un nav pieļaujams, ka Amerikas pilsonis palīdz Sīrijas varas iestādēm atrast un iebiedēt tos, kas izmanto šīs tiesības.

Sueidu apsūdz arī par melošanu Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentiem, ka viņš neesot saistīts ar sīriešu specdienestiem, kā arī par to, ka viņš norādījis nepatiesas ziņas anketā par šaujamieroča iegādes atļaujas saņemšanu.

Ja apsūdzības tiks pierādītas, Sueidam draud līdz 15 gadiem ilgs cietumsods par sadarbošanos ar ārvalstu specdienestiem, 15 gadi par nelikumīgu ieroča iegādi un 10 gadi par viltus liecībām.

Sīrijas vēstniecība Vašingtonā jau paziņojusi, ka apsūdzības Sueidam ir "nepamatotas un pilnīgi nepieņemamas".

Kā ziņots, Sīrijā kopš marta vidus notiek protesti pret prezidenta Bašara al Asada režīmu . Varas iestādēm vēršoties pret tiem, ir gājuši bojā vairāk nekā 2700 civiliedzīvotāju. Arābu sociālistiskā partija "Baath" ir pie varas Sīrijā kopš militārā apvērsumā 1963.gadā. Bašars al Asads kļuva par prezidentu 2000.gadā pēc sava tēva iepriekšējā prezidenta Hafeza al Asada nāves.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!