Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV paziņojusi, ka aptur dalību 1987. gadā parakstītā INF līguma ietvaros. Tāpat Vašingtona paziņojusi, ka pilnībā izstāsies no šīs vienošanās, ja turpmāko sešu mēnešu laikā Krievija neatsāks ievērot līgumā noteiktos punktus, raksta "Al Jazeera".

ASV jau vairākus mēnešus apgalvo, ka Krievija neievēro Vidēja rādiusa kodolspēku (INF) līgumu, kas paredz likvidēt raķetes ar lidojuma attālumu no 500 līdz 5500 kilometriem. ASV uzskata, ka Krievija ir izstrādājusi jaunu vidēja darbības rādiusa raķeti "Novator 9M729" jeb SSC-8 NATO klasifikācijā. Savukārt Krievija noliedz, ka ir pārkāpusi INF vienošanos.

NATO piektdien izplatīja paziņojumu, apliecinot, ka alianse pilnībā atbalsta ASV lēmumu par izstāšanos no INFT.

Paziņojums izplatīts alianses dalībvalstu padomes vārdā drīz pēc tam, kad Tramps bija paziņojis, ka Vašingtona pamet INFT.

"Savienotās Valstis sper šo soli, reaģējot uz būtiskiem riskiem eiroatlantiskajai drošībai, ko rada Krievijas veiktā no zemes palaižamo spārnoto raķešu sistēmu 9M729 slepenā izmēģināšana, ražošana un izvietošana."

"Mēs turpinām tiekties pēc konstruktīvām attiecībām ar Krieviju, kad Krievijas rīcība to padarīs iespējamu," norādīja NATO.

"Mēs skubinām Krieviju izmantot atlikušos sešus mēnešus, lai atgrieztos pie pilnīgas un pārbaudāmas līguma ievērošanas un INFT saglabātu," teikts paziņojumā.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo izteicās, ka ASV Krievijai nosūtīs formālu ziņojumu par plāniem izstāties no līguma un, ja Krievija neatsāks ievērot līgumā noteiktos punktus, vienošanās vairs nebūs spēkā, vēsta medijs.

Prezidenta Donalda Trampa paziņojumā, kas publicēts Baltā nama oficiālajā mājaslapā, teikts, ka ASV allaž ievērojusi līguma punktus, taču nevar būt vienīgā valsts pasaulē, kura vienpusēji ievēro šo līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!