Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Aizsardzības ministrija šonedēļ paziņojuši par miljoniem dolāru vērtas militārās palīdzības programmas atsākšanu. Tā tika iesaldēta pērn, kļūstot par centrālo tematu pret ASV prezidentu Donaldu Trampu rīkotajā impīčmentā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Pentagona paziņojumā norādīts, ka, lai stiprinātu Ukrainas kapacitāti efektīvāk aizsargāties pret Krievijas agresiju, tiek atvēlēti 250 miljoni dolāru apmācībai, ekipējumam un konsultācijām.

ASV atbalsts papildinās NATO atbalstu Kijevai un tas tiek sniegts pēc tam, kad ASV valdība pārliecinājusies, ka Ukraina ir ieviesusi militārajā sfērā nepieciešamās reformas, teikts paziņojumā.

Aizvadītajā gadā Ukraina ir spērusi būtiskus soļus, lai stiprinātu civilo kontroli pār armiju, reformu vadību un komandstruktūras, kā arī mazinātu korupciju, atzīmē Pentagons.

ASV un citas Rietumu valstis ir paplašinājušas atbalstu Ukrainai, kopš Krievija 2014. gadā okupēja Krimas pussalu un sniedz atbalstu prokremliskajiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos.

Pērn ASV prezidents Donalds Tramps iesaldēja simtiem miljonu vērto palīdzības programmu Ukrainai. Tajā pašā laikā viņš mēģinājis panākt, lai Ukrainā sāk izmeklēšanu pret bijušo ASV viceprezidentu Džo Baidenu, kurš ir sāncensis Trampam gaidāmajās prezidenta vēlēšanās.

ASV Demokrātiskās partijas kongresa pārstāvji sāka impīčmentu pret Trampu, apsūdzot viņu ļaunprātīgā varas izmantošanā. Tomēr Senāts, kurā dominē Republikāniskās partijas pārstāvji, Trampu attaisnoja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!