Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV kodolzemūdene "USS Connecticut" Dienvidķīnas jūrā rutīnas operācijas laikā sadūrusies ar kādu neidentificētu objektu, atsaucoties uz ASV karaflotes paziņojumu, vēsta raidsabiedrība "Deutsche Welle" (DW).

Sadursmes laikā komanda nav guvusi dzīvību apdraudošus ievainojumus, bet tiek ziņots par 11 cietušajiem, kuriem palīdžiba sniegta uz vietas zemūdens kuģī. Arī pati zemūdene ir pilnā darba kārtībā.

Sadursmes sekas un notikušās apstākļi vēl tiek vērtēti. Zemūdene dodoties uz Guamas bāzi apskatei.

Savukārt Ķīnas Ārlietu ministrija aicina ASV atklāt precīzu incidenta vietu un zemūdenes brauciena mērķi. Pekina pauž bažas par iespējamu radiācijas noplūdi un kaitējumu videi.

Tāpat Ķīna apsūdz ASV par miera un stabilitātes apdraudēšanu reģionā.

Incidents notiek laikā, kad ASV un tās sabiedrotie demonstrē spēku reģionā ar militārajām mācībām, dodot pretsparu Ķīnas augošajai militārajai klātbūtnei strīdīgās jūras teritorijās.

Septembrī ASV, Lielbritānija un Austrālija paziņoja par Āzijas-Klusā okeāna drošības pakta izveidošanu, lai reaģētu uz bažām par drošību reģionā. Pekina ļoti kritizēja šo vienošanos.

Ķīna lielāko daļu Dienvidķīnas jūras, kur iet svarīgi kuģošanas maršruti, uzskata par savu teritoriju. Taču uz tām pretendē arī citas reģiona valstis.

Spriedzi ir palielinājusi Ķīnas rīcība, nosūtot iznīcinātājus uz Taivānas pretgaisa aizsardzības zonu.

"Reuters", atsaucoties uz vārdā neminētiem avotiem, raksta, ka Taivānā atrodas neliels skaits ASV īpašo operāciju spēku karavīru, lai apmācītu vietējos spēkus.

ASV pieaugošo Ķīnas militāro aktivitāti reģionā uzskata par destabilizējošo faktoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!