ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone nepieņēma Argentīnas prezidentes Kristīnas Fernandesas Kiršneres priekšlikumu uzņemties starpniecību Buenosairesas konfliktā ar Lielbritāniju par Folklenda salu piederību, otrdien vēsta ārvalstu mediji.

Pēc Klintones vārdiem, Vašingtona nevar piespiest divas puses sēsties pie sarunu galda, taču iestājas par mierīgu strīda atrisināšanu. Viņa solīja, ka ASV turpinās aicināt puses panākt vienošanos, taču nekādu citu darbību nebūšot.

Vēršanās pie ASV nav pirmais Argentīnas mēģinājums konfliktā iesaistīt trešo pusi. 24. februārī Buenosairesa aicināja iejaukties ANO ģenerālsekretāru Banu Gimunu. Viņš uz to atbildēja ar aicinājumu strīdu atrisināt mierīgā ceļā.

Kā vēstīs, strīds par Folklenda salām saasinājies pēc tam, kad Lielbritānija ieplānojusi naftas ieguvi šajā Atlantijas okeāna rajonā. Urbšanas darbus plānots uzsākt šī gada pirmajā pusē, un februāra sākumā Argentīna šajā saistībā izteikusi protestu Lielbritānijai.

Argentīna joprojām uztur spēkā prasību, ka tās suverenitāte pār Folklenda salām, kas pēc 1982. gada kara atrodas Lielbritānijas kontrolē, ir neatsavināma.

1982. gada 2. aprīlī Argentīnas armija iebruka Lielbritānijai piederošajās salās. Lai salas atgūtu, Lielbritānijas premjerministre Margarēta Tečere pret uzbrucējiem vērsa kara flotes spēkus.

Konflikts, kurā dzīvību zaudēja 649 argentīnieši un 255 briti, noslēdzās 14. jūnijā ar Argentīnas spēku kapitulāciju.

1982. gada uzbrukumu salām vēsturnieki tagad skaidro ar Argentīnas militārās huntas centieniem novērst uzmanību no iekšzemes problēmām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!