Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uz nenoteiktu laiku atlikta Krievijā ražoto pasažieru lidmašīnu "Sukhoi Superjet 100" (SSJ 100) piegāde Irānai, jo ASV nav izsniegusi eksporta sertifikātu, atsaucoties uz Irānas ziņu aģentūru ILNA, vēsta portāls "Meduza".

ASV atļauja šo lidmašīnu eksportam nepieciešama, jo vairāk nekā 10% SSJ 100 daļu ir ražotas Amerikā, aģentūrai skaidroja Irānas Aviolīniju asociācijas pārstāvis Maksuds Asadi Samani. Taču Krievijai šādu atļauju saņemt nav izdevies.

Ražotājs cenšas samazināt SSJ 100 ASV ražoto komponenšu daudzumu, taču tas, domājams, aizņems daudz laika. "Pagaidām par lidmašīnu piegādi nevar būt runa," uzsvēra Samani.

Irāna bija noslēgusi provizorisku līgumu par 40 lidmašīnu SSJ 100 iegādi vietējai aviokompānijai "Aseman Airlines" un "Iran Air Tours".

Irānas avioparks gadiem ilgušo sankciju dēļ ir novecojis. Irānas valdība paziņojusi, ka avioparka atjaunošanai būtu nepieciešamas aptuveni 500 jaunas lidmašīnas.

2016. gadā starp Teherānu un Rietumvalstīm panāktā kodolvienošanās atcēla galvenās pret valsti vērstās sankcijas. Tad Irānas aviokompānijas vienojās par 100 "Airbus" un 80 "Boeing" lidmašīnu iegādi. Taču darījums tika bloķēts, kad ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja par izstāšanos no Irānas kodolvienošanās un 2018. gadā atjaunoja pret valsti vērstās ASV sankcijas.

SSJ 100 ir Krievijā izstrādāta pasažieru lidmašīna, ko sāka ražot 2011. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!