Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas vadītājs ģenerālis Marks Milijs aizstāvējis divreiz veikto slepeno kontaktēšanos ar Ķīnas vadošo armijas ģenerāli tobrīdējā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas pēdējo nedēļu laikā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Šonedēļ vairāki ārvalstu mediji ziņojuši, ka Milijs divreiz slepeni kontaktējies ar Ķīnas ģenerāli Lī Zučengu. Abi vīri sazinājušies divreiz. Pirmoreiz tas noticis četras dienas pirms 2020. gada ASV prezidenta vēlēšanām. Otrreiz - divas dienas pēc 6. janvāra grautiņiem ASV Kapitolija ēkā.

Sarunās Milijs centās apliecināt, ka ASV ir stabila un negrasās uzbrukt, un, ja notiktu uzbrukums, viņš brīdinātu savu kolēģi laicīgi.

Mediji, tostarp laikraksts "The Washington Post" informēja par šiem Milija un Ķīnas kontaktiem, atsaucoties uz divu žurnālistu - Boba Vudvorda un Roberta Kostas - jaunākajā grāmatā "Peril" publicēto informāciju. Grāmatas autori sarakstīto balstījuši uz informāciju, kas iegūta intervijās ar 200 avotiem.

Milija pārstāvis sacīja, ka zvani atbilst ģenerāļa "pienākumiem un atbildībai (..) lai saglabātu stratēģisko stabilitāti".

Prezidents Džo Baidens sacīja, ka viņam ir "liela uzticība" ģenerālim Millijam.

Tramps izskanējušo informāciju noraidījis. Savā mājaslapā viņš izplatīja paziņojumu, kurā cita starpā teikts: "Es nekad pat nedomāju uzbrukt Ķīnai - un Ķīna to zina. Cilvēki, kas safabricēja šo stāstu, ir slimi un vājprātīgi, un cilvēki, kas to drukā, ir tikpat slikti." Savukārt Trampa pārstāvētās Republikāniskās partijas politiķi aicinājuši ģenerāli atlaist.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!