Foto: AFP/Scanpix
ASV Teksasā izpildīts nāvessods 41 gadu vecajam Markam Stromanam, kurš nogalināja divus cilvēkus, tādejādi "atriebjot" 2001.gada 11.septembra terora aktu, vēsta raidorganizācija BBC.

Teksasas štata varas iestādes nemainīja savu lēmumu par nāvessodu Stromanam, neskatoties uz viņa advokāta lūgumiem apžēlot aizstāvamo. To lūdza arī Raiss Buijans – Bangladešā dzimis amerikānis, kurš pārdzīvoja Stromana uzbrukumu un palika dzīvs.

"Pat neskatoties uz to, ka es te guļu uz šiem ratiņiem dažas minūtes no savas nāves, esmu absolūti mierīgs," paziņoja Stromans pirms nāves soda. "Dievs svētī Ameriku. Dievs, svētī visus. Lūdzu, beigsim ar to," atvadījās nāvei nolemtais.

Stromans 2001.gada oktobrī nelielā diennakts veikalā Dallasā nošāva divus cilvēkus. Sākotnēji "atriebējs" bija nodomājis nogalināt cilvēkus Tuvajos Austrumos, taču beigās par viņa upuriem kļuva indietis un pakistānietis – viens strādāja tanī pat veikalā, bet otrs tuvējā degvielas uzpildes stacijā.

Stromans atzinies noziegumos, skaidrojot, ka tādejādi atriebis 2001.gada 11.septembra terora aktu, kad grupa pašnāvnieku no teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" sagrāba četras lidmašīnas, novirzot tās uz Pasaules tirdzniecības centra torņiem Ņujorkā un Pentagonu.

"Man bija grūta bērnība, un es pēc savas muļķības kļuvu par dažādu ideju sekotāju," Stromans sacījis BBC neilgi pirms nāvessoda. "[..] es vairs negribu iet sava naida pavadā, es gribu būt pats," norādījis notiesātais.

Saskaņā ar apsūdzētā liecībām, viņš atbalstīja idejas par baltās rases izcelšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!