Apšaudi, kurā Somālijas pirāti otrdien nogalināja četrus ASV pilsoņus, var būt izprovocējusi divu pirātu aizturēšana, kuri bija devušies uz sarunām ASV karafloti, ceturtdien ziņoja laikraksts "New York Times".

Laikraksts vēstīja, ka pirāti pirmdien tika uzņemti uz ASV karakuģa "Sterett", lai risinātu sarunas par Somālijas piekrastē nolaupītu jahtu, bet viņus lika aizturēt Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) sarunvedis ķīlnieku krīžu risināšanā, kurš neesot uztvēris viņus nopietni.

ASV amatpersonas sacīja, ka pirāti uz nolaupītās jahtas šķituši atviegloti pēc ziņas par viņu vadoņa aizturēšanu, bet pēc dažām stundām izcēlusies panika, kas novedusi līdz šai apšaudei.

Somālijas pirāti trešdien vainoja bruņotajā vardarbībā uz jahtas ASV karaflotes iejaukšanos un sacīja, ka viņiem ir informācija par to, ka četri ķīlnieki gājuši bojā krustugunīs pēc ASV militārpersonu uzkāpšanas uz jahtas.

Viceadmirālis Marks Fokss, kurš vada Bahreinā bāzēto ASV Jūras spēku Centrālo pavēlniecību, sacīja, ka divi pirāti tika nogādāti uz "Sterett", lai risinātu sarunas par ķīlnieku atbrīvošanu.

Otrdienas rītā pirāti "bez jebkāda brīdinājuma" izšāvuši raķešgranātu uz šo karakuģi, lai gan vairāki somālieši uz jahtas bija pacēluši rokas padodoties, sacīja Fokss.

ASV Īpašo spēku karavīri ar nelieliem kuģiem sasniedza jahtu. Līdz uzkāpšanai uz jahtas viņi sadzirdēja šāvienus un redzēja, ka četri amerikāņi tikuši sašauti. Ārstiem neizdevās izglābt sašauto dzīvības, sacīja Fokss.

Fokss informēja, ka uzbrukuma gaitā nogalināti arī divi pirāti.

Jahtu "Quest", uz kuras bija četri ASV pilsoņi, tostarp arī tās īpašnieki - kristīgo misionāru pāris Skots un Džīna Adami, kā arī viņu viesi Filisa Makeja un Bobs Rigls - nolaupīja 19 pirāti piektdien aptuveni 450 kilometrus no Omānas piekrastes, kad jahta bija ceļā no Indijas uz Salalahas ostu Omānā.

Adamu pāris kopš 2004.gada atradās ceļojumā apkārt pasaulei.

Somālijas pirāti regulāri nolaupa kuģus, lai iegūtu izpirkuma maksu par kuģiem, to kravām un apkalpes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!