Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV karaflote pavēstīja, ka tās eskadras mīnu kuģis "Milius" izbraucis cauri Taivānas šaurumam "navigācijas brīvības" operācijas ietvaros vairākas dienas pēc tam, kad Ķīna ap Taivānu bija sarīkojusi vērienīgus militāros manevrus.

Karakuģis svētdien veica rutīnas braucienu cauri Taivānas šaurumam, teikts Savienoto Valstu 7. flotes paziņojumā.

Brauciens noticis ūdeņos, kur spēkā atbilstoši starptautiskajām tiesībām ir jūras navigācijas un pārlidošanas brīvības, teikts paziņojumā.

Pekina 8. aprīlī sāka trīs dienu manevrus un to gaitā simulēja mērķētus triecienus un salas blokādi.

ASV 7. flote pirmdien sociālajos medijos publicēja attēlus, kuros redzams, kā kuģa komandas jūrnieki raugās Taivānas šauruma tālēs.

"Kuģis tranzītā devās pa šī šauruma koridoru, kas atrodas ārpus piekrastes valstu teritoriālajiem ūdeņiem," norādīja ASV 7. flote.

Ar šo kuģa braucienu apliecinātas ASV saistības attiecībā uz brīvu un atvērtu Āzijas un Klusā okeāna reģionu.

"Savienoto Valstu armija lido, kuģo un darbojas visur, kur to atļauj starptautiskās tiesības," teikts paziņojumā.

Pekina manevrus ap Taivānu sarīkoja, reaģējot uz Taivānas prezidentes Cai Inveņas neseno vizīti ASV, kur viņa tikās ar Pārstāvju palātas spīkeru Kevinu Makartiju.

Taivāna un kontinentālā Ķīna tiek pārvaldītas atsevišķi, kopš 1949.gadā šajā salā patvērās pilsoņkarā sakautā Ķīnas Republikas nacionālistu valdība, bet komunistu ieņemtajā Ķīnas kontinentālajā daļā tika proklamēta Ķīnas Tautas Republika, kas joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu.

Taivāna pastāvīgi dzīvo Ķīnas iebrukuma draudu ēnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!