Foto: Reuters/Scanpix
ASV kompānijas "SpaceX" kosmosa kuģis "Dragon" ceturtdien atgriezās uz Zemes, paziņoja ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Kosmosa kuģis nolaidās Klusajā okeānā ASV Kalifornijas štata piekrastē.

Jau ziņots, ka "Dragon" vairākas stundas iepriekš atvienojās no Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) un devās atpakaļ uz Zemi,

"SpaceX" 22.maijā no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridā palaida uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) kosmosa kuģi "Dragon", kļūstot par pirmo privātfirmu, kas NASA vajadzībām nodrošina satiksmi ar SKS pēc tam, kad ASV pagājušajā gadā beidza ekspluatēt savu vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu floti. Kosmosa kuģis "Dragon", kas devies izmēģinājuma lidojumā bez apkalpes, tika palaists ar raķeti "Falcon 9".

Tas nogādāja kravu SKS sešu cilvēku apkalpei un ar kravu atgriezās uz Zemes.

"Dragon" ir vairākkārt izmantojams kosmosa kuģis, kas var uzņemt septiņu cilvēku apkalpi.

Kalifornijas kompānijai "SpaceX" ar NASA ir vairāk nekā pusotru miljardu dolāru (apmēram 800 miljonu latu) vērts līgums. Paredzams, ka NASA nepieciešamās satiksmes ar SKS nodrošināšanā iesaistīsies arī citi ASV uzņēmumi.

Pašlaik NASA maksā Krievijai apmēram 60 miljonus dolāru (vairāk nekā 30 miljonus latu) par katru amerikāņu kosmonauta lidojumu ar Krievijas kosmosa kuģi "Sojuz".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!