ASV Kongresa loceklis no republikāņu partijas Džons Šimkus iesniedzis Kongresā rezolūciju, iesakot uzņemt Latviju, Lietuvu un Igauniju Ziemeļatlantijas līguma organizācijā 2002.gadā.
Rezolūcijā ieteikts 2002.gadā uzaicināt Baltijas valstis pievienoties NATO. Apvienotā Amerikas baltiešu nacionālā komiteja (Joint Baltic American National Committee - JBANC) aktīvi aicina vēlētājus lūgt savus ievēlētos parlamentāriešus to atbalstīt.

Kā informē JBANC, rezolūcija iesniegta 26.aprīlī. Līdz 2.maijam Šimkus iniciatīvai apliecinājuši atbalstu 11 senatori - gan republikāņi, gan demokrāti. Desmit no viņiem ir Kongresa Baltijas atbalsta grupas locekļi. Lai rezolūciju varētu pieņemt, tai vajadzīgs lielāks atbalsts, tāpēc paredzēts vēl vākt parakstus.

JBANC aicina Amerikas baltiešus vērsties pie saviem deputātiem un lūgt parakstīt šo rezolūciju, ja viņi to vēl nav izdarījuši.

Tajā pašā dienā, 26.aprīlī, senators Bens Kempbels iesniedzis rezolūciju, kurā sveic Baltijas valstis sakarā ar neatkarības atgūšanas desmito gadskārtu. Šis dokuments mudina ASV prezidentu Džordžu Bušu uzturēt ar Baltijas valstīm ciešas un abpusēji izdevīgas attiecības, kas pastāvējušas jau līdz pilnīgai to neatkarības atjaunošanai. Šo dokumentu atbalstījuši divi kongresmeņi, un arī tai vēl vajadzīgs lielāks atbalsts.

"Desmit gados kopš neatkarības atjaunošanas Igaunija, Latvija un Lietuva apliecinājušas uzticību demokrātijai, cilvēktiesībām un likumībai un vienlaikus aktīvi iesaistījušās dažādās starptautiskajās struktūrās, tiecoties ciešāk integrēties Eiropas politiskajās, ekonomiskajās un drošības organizācijās," sacīja Kempbels.

"Zīmīgi, ka mēs iesniedzam šo rezolūciju tieši šodien, kad darba vizītē Vašingtonā uzturas Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga," uzsvēra senators. Tieši šajā dienā JBANC atzīmēja savu 40.gadskārtu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!