Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Kosmosa spēku operāciju vadītāja vietnieks brīdinājis, ka Ķīna strauji attīsta savas kapacitātes, palielinot bažas, ka tā varētu apsteigt Savienotās Valstis kosmosā un tur iegūt militāras priekšrocības, raksta portāls "Politico".

Uz jautājumu telekanāla "Fox News" raidījumā par to, vai Ķīna varētu neitralizēt ASV sensorus un iegūt pirmā trieciena spējas kosmosā, ģenerālis Deivids Tompsons sacīja, ka pastāv šāds potenciāls, piebilstot, ka "tas ir viens no iemesliem, kāpēc Kosmosa spēki tika izveidoti" iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas laikā.

Ķīna un ASV pēdējos gados ir sacentušās par priekšrocībām kosmosā. Tompsons teica, ka ASV pašlaik ir līdere, taču Ķīna pēdējos gados ir panākusi strauju progresu.

"Es nedomāju, ka tas ir pašsaprotams secinājums, ka viņi [Ķīna] būs līderi kosmosā desmitgades beigās, taču viņi [attīstās] neticamā tempā," sacīja Tompsons, piebilstot, ka ASV ir jāpielāgo sava pieeja, pretējā gadījumā pastāv risks, ka Pekina tās apsteigs.

Pagājušajā mēnesī Ķīna palaida raķeti, kas riņķoja ap zemeslodi un trāpīja norādītajā mērķī. Savukārt Krievija palaida virsskaņas raķeti no karakuģa Arktikā, radot bažas, ka Maskava un Pekina attīsta virsskaņas raķešu tehnoloģijas daudz ātrāk nekā ASV, atzīmē medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!