Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Horvātijas eksprezidente Kolinda Grabara-Kitaroviča norādījusi, ka ASV vairāk jāstiprina saites ar Rietumbalkānu valstīm, ja Vašingtona vēlas izrādīt pretestību Ķīnas un Krievijas ietekmei reģionā, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

"Ja jūs patiešām vēlaties novērst citus no politiskas iejaukšanās noteiktā reģionā, jums pašiem ir jāiesaistās," sacīja Grabara-Kitaroviča, runājot par Amerikas Savienotajām Valstīm.

"Man jāsaka, ka esmu vīlusies par [intereses trūkumu], ko esmu redzējusi pēdējos gados, Balkānu reģionā gan no prezidenta Donalda Trampa, gan viņa priekšgājēja Baraka Obamas administrācijām," viņa teica.

Vašingtona un Brisele ir mēģinājušas panākt Rietumbalkānu valstu integrāciju daudzpusējās sadarbības ietvaros, tostarp Eiropas Savienībā un NATO. Horvātijas eksprezidente gan apgalvoja, ka šis process esot "pārāk lēns" un ka tas radot vakuumu, kuru aizpilda trešās puses, kas "ne vienmēr ir labestīgas".

Tāpat Grabara-Kitaroviča uzsvēra Ķīnas pieeju attiecībām ar Rietumbalkānu valstīm: "Viņi [Ķīna] parāda, ka viņi tevi vērtē, ka ar tevi runās."

Eksprezidente arī atgādināja, ka Horvātijas līderim nav bijusi iespēja doties uz vizīti Baltajā namā kopš 2006. gada, kad prezidents vēl bija Džordžs Volkers Bušs. "Sajūta, kādu mēs saņemam (..) ir - ja jūs neesat liela valsts vai ja neesat problemātiska valsts, vai ja jūs neliekat galdā lielas naudas summas, jums nav ieejas Baltajā namā," savu redzējumu atklāti pauda Grabara-Kitaroviča. Viņa piebilda, ka vēlētos redzēt lielāku ASV iesaisti un aktīvāku lomu reģionā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!