ASV Baltais nams ceturtdien novērtēja kā nepietiekamu Afganistanas islāma teologu un tiesībnieku jeb ulemu lēmumu, kurā ieteikts par pagājušās nedēļas terora aktiem ASV galvenajam aizdomās turētajam Osamam bin Ladenam brīvprātīgi atstāt valsti. ASV uzskata, ka Afganistānas "Taleban" valdībai bin Ladens ir jāizdod.
Ulemi ceturtdien ieteica bin Ladenam atstāt Afganistānu, kurš viņš uzturas kā viesis. Pēc kādas Afganistānas amatpersonas teiktā, domājams, ka valdošā islāma kustība "Taleban" šo lēmumu akceptēs. Viņš arī pauda vēlmi rīkot jaunas sarunas ar ASV par šo jautājumu.

"Tas neatbilst Amerikas prasībām. Tās ir daudz lielākas nekā dot atļauju vienam cilvēkam doties projām brīvprātīgi, domājams, no viena droša patvēruma uz citu drošu patvērumu," sacīja Baltā nama preses sekretārs Ari Fleišers. "Ir laiks rīcībai, nevis vārdiem," viņš piebilda, atkārtojot jau iepriekš ASV amatpersonu teikto.

"Prezidents [Džordžs Bušs] ir pieprasījis, lai teroristu organizācijas "Al Qaeda" galvenās personas, ieskaitot Osamu bin Ladenu, tiktu izdotas atbildīgajām iestādēm, un lai "Taleban" slēgtu teroristu nometnes Afganistānā, un Savienotās Valstis uztur spēkā šīs prasības," sacīja Fleišers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!