Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Vācijā organizē kara plānošanas apmācības Ukrainas militārpersonām, lai palīdzētu viņiem pieņemt gaidāmos kaujas lēmumus, atsaucoties uz amatpersonu ceturtdienas paziņojumu, vēsta aģentūra "Reuters".

ASV amatpersonas atteikušās runāt par potenciālajiem kaujas scenārijiem, kurus Ukrainas armija apsprieda apmācību laikā. Tie sevī iekļauj aktivitātes, kas palīdzētu izvērtēt potenciālos militārās darbības virzienus.

Vairāku dienu garās aktivitātes norisinājās kara spēļu iestādē ASV armijas bāzē Vācijas pilsētā Vīsbādenē. Ceturtdien armijas bāzē vizītē ieradās ASV augstākais militārais virsnieks, armijas ģenerālis Marks Millijs.

"Neviens tur nesēž un nesaka ukraiņiem – ejiet pa labi, vai ejiet pa kreisi, dariet to, vai to. Tas nav starptautiskās sabiedrības darbs. Mēs tikai ieliekam pamatus un mehānismus, lai ukraiņi varētu paši mācīties, mācīties balstoties uz situāciju vai dažādiem notikumu scenārijiem," skaidroja Millijs.

ASV armijas komandieris Eiropā, ģenerālis Derils Viljams slavēja desmitiem Ukrainas militārpersonu, apgalvojot, ka viņi esot bijuši ļoti labi.

Apmācības notiek gadu pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Amatpersonas spriež, kādus uzbrukumus Kremlis un Kijiva varētu īstenot kara otrajā gadā.

Krievijas un ASV diplomāti ceturtdien G20 sanāksmē tikās pirmo reizi kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā. Tikšanās laikā valstu amatpersonas vainoja viens otru konflikta uzsākšanā un eskalācijā.

ASV un tās sabiedrotie Ukrainai snieguši militāro palīdzību vairāku miljardu dolāru vērtībā, tostarp bruņumašīnas "Bardley", tankus un modernizētas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Sabiedrotās valstis arī apmāca Ukrainas karavīrus.

"Man ir liela ticība ukraiņu spējai pretoties. Beigu beigās es ticu, ka iznākums būs brīva, neatkarīga, suverēna Ukraina," izteicās Millijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!