Foto: AFP/Scanpix

ASV Kongresa Pārstāvju palātas spīkers Pols Raiens, kurš bija distancējies no Donalda Trampa populistiskās prezidenta vēlēšanu kampaņas, trešdien sacīja, ka uz darbu ar jauno valsts galvu raugās ar cerībām.

"Man šķiet, ka mēs bez kavēšanās ķersimies pie lietas," izsakoties pirmo reizi pēc Trampa uzvaras, atzina Raiens. "Mums bija lieliska saruna par to, kā mēs strādāsim kopā pie pārejas."

Raiena birojs apstiprināja, ka viņš plāno palikt Pārstāvju palātas spīkera amatā.

"Spīkers Raiens plāno palikt spīkera amatā," sacīja viņa preses sekretārs Dags Andress.

Republikāņi saglabājuši vairākumu kā Pārstāvju palātā, tā Senātā pretēji prognozēm, ka līdz ar Hilarijas Klintones uzvaru Senāts nonāks demokrātu kontrolē.

"Mēs izcīnījām vairāk vietu, nekā mums tika prognozēts, un lielā mērā tas ir, pateicoties Donaldam Trampam, kurš nodrošināja tādu ietekmi, kas daudzus cilvēkus pārdabūja pāri finiša līnijai," žurnālistiem sacīja Raiens.

Kampaņas gaitā Raiens neatsauca savu atbalstu Trampam, tomēr tad, kad atklātībā nonāca 2005. gada ieraksts ar Trampa vulgārajiem izteikumiem par sievietēm, Raeins sacīja, ka Trampu vairs neaizstāvēs un nepiedalīsies kopā kampaņā.

"Es uzskatu, ka mūsu attiecības ir labas," Raiens sacīja trešdien.

"Nav šaubu, ka mūsu demokrātija var kļūt visai juceklīga, un mēs joprojām esam ārkārtīgi sašķelta valsts, bet tagad tāpat kā ik pa četriem gadiem mums ir jāstrādā, lai dziedētu ilgās kampaņas sašķeltību."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!