Foto: AFP/Scanpix/LETA

Savienotās Valstis nosūtīs koronavīrusa smagi skartajai Indijai palīdzību vairāk nekā 100 miljonu ASV dolāru apmērā, trešdien paziņoja Baltais nams.

Plānots, ka pirmā palīdzības krava, kas tiks vesta ar militāro lidmašīnu, sasniegs Deli jau ceturtdien un ietvers 960 000 ātro Covid-19 testu un 100 000 N95 maskas mediķiem.

Tuvāko dienu laikā paredzēti vairāki šādi lidojumu, tostarp tiks nosūtīti 1000 uzpildāmo skābekļa cilindru un 1700 skābekļa koncentrētāji.

"Tāpat kā Indija sūtīja palīdzību Savienotajām Valstīm, kad mūsu slimnīcas bija noslogotas pandēmijas sākumā, Savienotās Valstis ir apņēmušās palīdzēt Indijai," paziņoja Baltais nams.

ASV arī nosūtīs Indijai materiālus vairāk nekā 20 miljonu vakcīnu devu saražošanai. Materiāli tiks novirzīti no ASV pasūtījumiem "AstraZeneca" vakcīnas ražošanai. Šī vakcīna vēl nav apstiprināta lietošanai ASV.

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien paziņoja, ka ASV arī nosūtīs uz ārvalstīm līdz 60 miljoniem "AstraZeneca" vakcīnas devu, kas jau ir saražotas, bet vēl nav zināms, cik no tām saņems Indija.

Palīdzību Indijai solījusi arī Lielbritānija, Vācija, kā arī Eiropas Savienība.

Indijā trešdien no Covid-19 mirušo skaits kopš pandēmijas sākuma pārsniedza 200 000. Kopējais koronavīrusa gadījumu skaits Indijā sasniedzis 18 miljonus un tikai šajā mēnesī vien reģistrēti teju seši miljoni jaunu gadījumu.

Krasais gadījumu skaita pieaugums daļēji tiek skaidrots ar jaunu vīrusa paveidu, taču tiek vainoti arī lieli politiski un reliģiskie pasākumi.

Slimnīcās trūkst gultasvietu un skābekļa balonu, tās ir pārpildītas un vairs nespēj uzņemt visus pacientus.

Vairākas valstis, tostarp Taizeme, Singapūra, Bangladeša, Austrālija, Itālija un Lielbritānija ir ierobežojušas ieceļošanu no Indijas, lai novērstu koronavīrusa paveidu izplatīšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!