Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV piektdien apstiprināja kārtējo militārās palīdzības paketi Ukrainai 2,2 miljardu dolāru vērtībā.

Tajā būs iekļauti pretgaisa aizsardzības līdzekļi un tālākas darbības raķetes, kā arī munīcija raķešu sistēmām HIMARS un bruņu tehnika, vēsta ziņu aģentūras, atsaucoties uz Pentagonu.

Ukraina pirmo reizi saņems augstas precizitātes raķetes GLSDB, kas spēj trāpīt mērķiem 150 kilometru attālumā.

Turklāt palīdzības paketē tiks iekļauti zenītraķešu kompleksi "Hawk" un prettanku ieroči "Javelin".

Izdevums "Inside Defence", atsaucoties uz Pentagonu, vēsta, ka jaunajā paketē būs arī smagie ložmetēji ar siltumredzamības iekārtām, pret mīnām aizsargātas bruņumašīnas, daudz munīcijas, sakaru līdzekļi un lauka aprīkojums.

Līdz šim ASV Ukrainai piegādājušas raķetes, kas spēj sasniegt mērķus tikai 80 kilometru attālumā, bet vēl novembrī tika ziņots par uzņēmuma "Boeing", GLSDB ražotāja, piedāvājumu piegādāt šos ieročus Ukrainai.

Jau ziņots, ka piektdien, 3. februārī, Vācijas valdība apstiprinājusi 88 "Leopard 1" tanku piegādi Kijivai un plānu atpirkt 15 "Gepard" pretgaisa aizsardzības sistēmas no Kataras, atsaucoties uz Vācijas nacionālā medija sniegto informāciju, ziņo medijs "Politico".

Pirms preses konferences Berlīne apstiprināja ražotāja "Rheimetall" plānus pārdot 88 vecos "Leopard 1" modeļus Kijivai, tiklīdz tos salabos. Labošanas kopējās izmaksas pārsniegs 100 miljonus eiro.

Aizvadītajā nedēļā pēc vairāku nedēļu ilga spiediena no sadarbības valstīm, Vācija paziņoja, ka apstiprinās aptuveni 80 "Leopard 2" tanku piegādi Ukrainai, tostarp 14 savus tankus. "Leopard" tanki ir ražoti Vācijā, tāpēc citām valstīm ir vajadzīga Berlīnes atļauja šo tanku eksportēšanai uz trešajām valstīm.

Kijiva jau mēnešiem ilgi lūdz sabiedrotajām valstīm tai nosūtīt tankus, apgalvojot, ka Ukrainai nepieciešami vairāki simti, lai pavasarī varētu stāties pretī potenciālam Krievijas uzbrukumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!