Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasliktinoties Grieķijas un Turcijas attiecībām, ASV apsver militārā kontingenta palielināšanu Grieķijā, atsaucoties uz grieķu mediju "Kathimerini" vēsta turku "Ahval".

Grieķu žurnālistiem anonīmi avoti norādījuši, ka viens no iesmesliem esot arī tas, ka Radžepa Tajipa Erdogana vadībā Turcijas kā ASV sabiedrotā uzticamība ir ievērojami pasliktinājusies.

Aizvadīto gadu laikā ASV aizvien palielinājušas klātbūtni Grieķijā, tostarp dislocējuši spēkus pie Grieķijas-Turcijas pierobežas pilsētas Aleksandropoles, bāzēs pie Stefanovikeio un Larisas pilsētām, kā arī Krētas Soudas līcī. Tiekot apsvērts amerikāņus dislocēt vēl četrās bāzēs, un Grieķija Vašingtonai piedāvājusi izvēles iespējas starp kopumā 22 lokācijām.

ASV Bruņotajiem spēkiem ir vairākas militārās bāzes arī Turcijā, no kurām zināmākā ir Incirlikas Gaisa spēku bāze, kas aizvadītajā desmitgadē izmantota uzlidojumiem teroristu pozīcijām Sīrijā un Irākā. Turcijas politiķi ilgstoši draudējuši amerikāņiem ar aiziešanu dažādu somstarpību dēļ, no kurām pēdējā bija Turcijas neapmierinātība ar Vašingtonas pieņemto armēņu genocīda atzīšanu.

Grieķija un Turcija patlaban plāno savstarpējās sarunas, lai atrisinātu daļu no kopējiem problēmjautājumiem. Akūtākais no tiem ir jūras robežu noteikšana Vidusjūrā un Egejas jūrā, jo Turcija apšaubījusi daļu Grieķijas un Kipras teritoriālo ūdeņu piederību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!