Ar datora klaviatūras taustiņa nospiešanu kosmosa stacijas astronauts Lerojs Čiao ir kļuvis par pirmo amerikāni, kurš piedalījies prezidenta vēlēšanās, atrodoties kosmosā, ziņo ārvalstu prese.
Savam balsojumam, kuru viņš nosūtīja pa e-pastu, viņš pievienoja arī aicinājumu visiem amerikāņiem piedalīties vēlēšanās, jo, pēc viņa domām, katra balss ir ļoti svarīga.

“Tas priekš manis nebija nekas īpašs, bet simboliski tas nozīmē, ka liela nozīme ir katra cilvēka balsij un viņa izvēlei,” saka Čiao neilgi pēc tam, kad 360 kilometrus zem viņa tika atvērti vēlēšanu iecirkņi.

“Visu nedēļas nogali es domāju par savu izvēli, un, kad biju izlēmis, tad atlika tikai piespiest “Send” pogu,” viņš stāsta.

Čiao balsojums sākumā tika nosūtīts uz kosmisko centru Hjūstonā, bet pēc tam pārsūtīts uz Teksasas vēlēšanu iecirkni, jo tur atrodas vīrieša dzīvesvieta, informē CNN.

Iepriekš vēlēšanās ir piedalījies vēl viens amerikānis Deivids Volfs, kurš 1997. gadā no Krievijas kosmiskās stacijas “Mir” balsoja par štata amatpersonām un dažādiem vietēja mēroga jautājumiem. Šīs tiesības viņam bija devis Teksasas štata toreizējā gubernatora Džordža Buša un citu amatpersonu parakstīts valsts likums.

Čiao nevēlējās atklāt, par kuru no kandidātiem viņš bija atdevis savu balsi, bet stāstīja, ka, izvēloties sev tīkamāko, bija domājis par dažādiem jautājumiem, ne tikai par kosmosa programmu attīstību un finansēšanu.

Čiao stāsta, ka abi prezidenta amata kandidāti atbalsta visuma izpēti, un astronauts izsaka cerību, ka priekšvēlēšanu kampaņās dotie solījumi tiks pildīti neatkarīgi no tā, kurš no abiem uzvarēs šajās ārkārtīgi svarīgajās vēlēšanās.

Lai gan vīrietis ir Ķīnas imigrantu dēls, tomēr uzskata sevi par īstu amerikāni un uzskata piedalīšanos vēlēšanās par katra pilsoņa goda pienākumu.

“Maniem senčiem ne vienmēr bija piešķirts šis gods, tāpēc es to uzskatu par pagodinājumu, ja valsts likteni izšķir arī mana balss,” saka Čiao.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!