ASV pirmdien sāka sūtīt uz vēstniecībām ārvalstīs pierādījumus par to, ka Osama bin Ladens un viņa organizācija "Al Qaeda" ir organizējuši 11.septembra terora aktus, paziņoja Valsts departamenta amatpersona.
Pierādījumi, ar kuriem paredzēts iepazīstināt ārvalstu valdības, ir ietverti vēstniecībām nosūtītās konfidenciālās telegrammās.

"Mēs esam savākuši ievērojamu informāciju, kas skaidri norāda uz bin Ladena un "Al Qaeda" atbildību, un mēs dalāmies šajā informācijā ar draugiem un sabiedrotajiem uz konfidencialitātes pamata," sacīja Valsts departamenta amatpersona, kas vēlējās saglabāt anonimitāti.

Daudzas valstis, to skaitā lielākā daļa arābu un musulmaņu pasaules, ir paudušas nevēlēšanos piedalīties ASV vadītā pretterorisma kampaņā, kas vērsta pirmām kārtām pret bin Ladenu, kamēr Vašingtona nesniegs konkrētus pierādījumus par viņa vainu.

ASV amatpersonas ir izteikušas pretrunīgus paziņojumus par to, vai un kad šie pierādījumi tiks sniegti. Ziņas, ka ASV tagad dalās ar šiem pierādījumiem, ir izraisījušas pieņēmumus, ka militārie triecieni pret bin Ladenu un Afganistānā valdošo grupējumu "Taleban" var būt nenovēršami.

Šos pieņēmumus pastiprināja Lielbritānijas premjeram Tonijam Blēram tuvu ziņu avotu informācija, ka Blērs otrdien brīdinās par militāras akcijas nenovēršamību Afganistānā un izpaudīs detaļas par plānotu uzbrukumu bin Ladenam un talibiem.

Valsts departamenta amatpersona šos pieņēmumus noliedza. "Vai šī dalīšanās informācijā ir militāras akcijas priekšvēstnese? Atbilde ir nē," sacīja amatpersona.

"Mēs esam likuši saprast, ka prezidentam ir pamats dot militāru atbildi, nesniedzot pierādījumus par 11.septembri. Tas var notikt pirms jebkādas informācijas nosūtīšanas, tās laikā vai pēc tam," piebilda amatpersona.

Valsts departamenta preses sekretārs Ričards Baučers agrāk paziņoja, ka ASV dalīsiesm izlūkošanas informācijā "ar lielu skaitu valstu, to skaitā ar lielāko daļu no sabiedrotajām NATO".

Blērs svētdien paziņoja, ka ir redzējis " spēcīgus un neapstrīdamus pierādījumus" par bin Ladena saistību ar 11.septembra terora aktiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!