Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV Kongresa augšpalātā Senātā iesniegta iniciatīva atļaut Pentagonam no Turcijas nopirkt Krievijas piegādātās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400, vēsta raidsabiedrība BBC krievu valodas dienests.

Šādu piedāvājumu, kas ir daļa no daudziem potenciālajiem labojumiem likumā par nacionālo aizsardzības budžetu 2021. gadam ("National Defense Authorization Act"), iesniedzis republikāņu senators Džons Tjuna.

Labojumi stāsies spēkā, ja tos apstiprinās Kongress un parakstīs ASV prezidents.

Dokumenta tekstā skaidrots, ka šāds darījums var tikt slēgts tikai tādā gadījumā, ja Turcija apņemsies iegūtos līdzekļus neizmantot tāda bruņojuma iepirkšanai, ko ASV uzskata par nesavietojamu ar NATO sistēmām.

Turcija līgumu ar Krieviju par pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 iegādi noslēdza 2017. gadā, iezīmējot uzlabošanos abu valstu attiecībās. Taču darījuma dēļ pasliktinājās Ankaras un Vašingtonas attiecības.

S-400 iepirkuma dēļ ASV izslēdza Turciju no piektās paaudzes iznīcinātāju F-35 programmas. Turcija programmā iesaistījās kā jauno lidmašīnu pircēja un atsevišķu detaļu ražotāja.

Vašingtona uzsver, ka krievu S-400 nav savienojamas ar NATO aizsardzības tīklu un var apdraudēt F-35 programmu, dodot iespēju krievu izlūkdienestiem iegūt vērtīgus datus par jauno iznīcinātāju spējām.

Ankara no darījuma ar Maskavu tomēr neatteicās un ASV pat apspriesta iespēja vērst pret Turciju sankcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!