Foto: Reuters/Scanpix

ASV valsts sekretāra vietniece Vendija Šērmana izteikusies, ka gadījumā, ja Ziemeļkoreja veiks kodolizmēģinājumu, Savienotās Valstis, Dienvidkoreja un visa pasaule uz to reaģēs ar "spēcīgu" atbildi, raksta "Al Jazeera".

"Jebkurš kodolizmēģinājums būtu pilnīgs Apvienoto Nāciju Organizācijas Drošības padomes rezolūciju pārkāpums [un] uz šādu izmēģinājumu būtu ātra un spēcīga reakcija," žurnālistiem otrdien sacīja Šermana.

"Visa pasaule atbildēs stingri un skaidri. Mēs esam gatavi," piebilda Savienoto Valstu pārstāve.
Pastāv bažas, ka Ziemeļkoreja, kura šogad veikusi jau vairākus raķešu testus, gatavojas veikt pirmo kodolizmēģinājumu kopš 2017. gada.

Pirmdien Dienvidkorejas un ASV spēki izšāva astoņas raķetes no Dienvidkorejas austrumu piekrastes dienu pēc tam, kad Phenjana izšāva vairākas tuva darbības rādiusa ballistiskās raķetes.

Jaunais Dienvidkorejas prezidents Jons Sukjols izteicies, ka viņa valdība strikti reaģēs uz jebkuru provokāciju no tās ziemeļu kaimiņvalsts. "Mēs pārliecināsimies, ka mūsu cilvēku dzīvību un īpašuma aizsardzībā nav nevienas plaisas," viņš teica. Atšķirībā no sava priekšteča Mūna Džēina, kurš deva priekšroku relatīvi maigākai retorikai un politikai pret Kima Čenuna vadīto valsti, Sukjols solījis realizēt stingrāku politiku pret Ziemeļkoreju.

Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) paziņojusi, ka Ziemeļkorejas centieni paplašināt svarīgākos objektus tās galvenajā kodolobjektā Jonbjonā turpinās. "Ziņotās centrifūgu bagātināšanas iekārtas piebūvei ir uzstādīts jumts, tāpēc piebūve tagad ir ārēji pabeigta. Pie vieglā ūdens reaktora esam novērojuši, ka jaunā ēka, kas tika celta kopš 2021. gada aprīļa, ir pabeigta, un ir uzsākta divu blakus esošo ēku būvniecība," savā paziņojumā pirmdien sacīja IAEA vadītājs Rafaels Grosi.

Viņš arī norādīja, ka Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu poligonā vērojamas pazīmes, ka viena no ejām ir atvērta, iespējams, norādot par gatavošanos kodolizmēģinājumam. Šis objekts tika demontēts 2018. gadā pēc Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un toreizējā Dienvidkorejas prezidenta Mūna Džēina samita. "Kodolizmēģinājuma veikšana būtu pretrunā ANO Drošības padomes rezolūcijām un radītu nopietnas bažas," piebildis Grosi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!