Foto: PantherMedia/Scanpix
Pēc kāda uz nāvi notiesātā lūguma Amerikas Savienoto Valstu (ASV) Džordžijas štata tiesnesis atļāvis filmēt cita notiesātā nāvessoda izpildi, lai pierādītu, ka injekcijā izmantojamā viela nerada papildus ciešanas, vēsta raidorganizācija BBC.

Nāvējošo injekciju 37 gadus vecajam Endrjū Dejangam ievadīja ceturtdien. Viņš bija apsūdzēts par savas ģimenes noslepkavošanu mantojuma dēļ 1993.gadā. Pēdējā maltītē viņš palūdza picu, vīnogu sulu, vaniļas saldējumu un zemeņu džemu, bet notiesātā pirmsnāves vārdi bija: "Piedodiet visi, kuriem es nodarīju sāpes." No grēksūdzes notiesātais atteicās.

Nāvessoda izpilde tika nofilmēta pēc cita notiesātā - Georga Vokera - lūguma. Tā viņa advokāti vēlējās pierādīt, ka nāvessods, kura izpildē izmanto ķīmiskos preparātus, rada notiesātajam papildus ciešanas. Viela, kuru izmanto nāvessodu izpildei, bieži tiek izmantots arī dzīvnieku iemidzināšanai.

Vairākos ASV štatos nāvessoda izpildei pēdējā laikā izmanto pentobarbitālu, jo trūkst nātrija pentotāla. Taču vairāki cilvēktiesību aizstāvji iebilduši pret pentobarbitāla izmantošanu, jo tas paredzēts dzīvnieku iemidzināšanai.

Kad uz nāvi notiesātajam iespricēja nāvējošo injekciju, viņš pāris minūtes mirkšķināja acis un saraustīti rija siekalas, bet tad norima.

Vokers iepriekš iesniedza protestu par pentobarbitāla izmantošanu, sakot, ka tas izraisa papildus ciešanas un sāpes. Vokers uz nāvi notiesāts par istabenes nolaupīšanu un noslepkavošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!