Foto: AP/Scanpix/LETA

Horvātija ceturtdien aicinājusi Izraēlu atrisināt nesaskaņas ar ASV par F-16 iznīcinātāju piegādāšanu Balkānu valstij, norādot, ka pretējā gadījumā lidaparātu iegāde tiks atsaukta, ziņo portāls "Time".

Pagājušā gada martā Izraēla piekrita Horvātijai pārdot 12 uzlabotus F-16 iznīcinātājus. Lai darījums varētu notikt, nepieciešama ASV atļauja pārdot tās ražotos lidaparātus trešajai valstij. ASV valsts departaments norādījis, ka pirms iznīcinātāju pārdošanas Horvātijai, Izraēlai no lidaparātiem jānoņem pievienotie uzlabojumi.

Izraēla šos iznīcinātājus no ASV ieguva pirms 30 gadiem. Kopš tā laika lidaparāti aprīkoti ar modernākām elektronikas un radaru sistēmām. Fakts, ka šie iznīcinātāji ir uzlaboti, veicināja Horvātijas vēlmi tos iegādāties tieši no Izraēlas, nevis ASV, atzīmē medijs.

"Ja lidmašīnas neatbilst tam, par ko esam vienojušies, tad darījums nenotiks," izteicās Horvātijas parlamenta spīkers Gordans Jandrokovičs. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo un Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu otrdien tikās Brazīlijā, tomēr šo jautājumu neatrisināja.

"Mēs gaidām galīgu un skaidru nostāju no Izraēlas un ASV šajā jautājumā un tad mēs pieņemsim galīgo lēmumu," norādīja Horvātijas premjers Andrejs Plenkovičs. Savukārt Horvātijas aizsardzības ministrs Damirs Krsticevičs paziņoja, ka līguma pārrunu laikā Izraēla apliecināja, ka ASV amatpersonas darījumam dos "zaļo gaismu".

Horvātijas aizsardzības ministrija paziņojusi, ka tā gaida atbildi līdz 11. janvārim. Pretējā gadījumā darījums par 12 iznīcinātāju piegādi tiks atcelts. Pasūtījuma vērtība tiek lēsta 500 miljonu ASV dolāru apmērā un tas būtu lielākais Horvātijas militārais iepirkums kopš neatkarības iegūšanas, vēsta medijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!