Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV viceprezidente Kamala Harisa 26.septembrī tikšanās laikā ar premjerministru Fumio Kišidu Tokijā, nosodīja Ķīnas rīcību Taivānas šaurumā un vēlreiz apstiprināja Vašingtonas apņemšanos iesaistīties Japānas aizsardzībā, informē medijs "Reuters".

"Amatpersonas apsprieda Ķīnas Tautas Republikas nesenās agresīvās un bezatbildīgās provokācijas Taivānas šaurumā un vēlreiz apliecināja, cik svarīgi ir saglabāt mieru un stabilitāti visā Taivānas reģionā," teikts Baltā nama paziņojumā.

Harisas brauciens uz Āziju, kas ietvers pieturu Dienvidkorejā, sekoja pirms pāris dienām Ķīnas amatpersonu izrādītajai neapmierinātībai pret ASV prezidenta Džo Baidena solījumu aizstāvēt Taivānas salu.

Ķīna uzskata, ka demokrātiski pārvaldītā Taivāna ir viena no tās provincēm. Pekina jau sen ir apsolījusi pārņemt Taivānu savā kontrolē un nav izslēgusi spēka izmantošanu, lai to izdarītu. Taivānas valdība kategoriski iebilst pret tās suverenitātes pretenzijām un apgalvo, ka tikai salas 23 miljoni iedzīvotāju var izlemt savu nākotni.

Harisa pauda, ka strādās, lai izveidotu vienotu pieeju šim izaicinājumam reģionā, kura ietekmē palielinās spriedze starp Vašingtonu un Pekinu. Paredzams, ka Baidens novembrī tiksies ar Sji Dzjiņpinu 20 valstu grupas sanāksmē Indonēzijā.

"Alianse starp Japānu un ASV- tas ir stūrakmens tam, kas, mūsuprāt, ir neatņemama miera, stabilitātes un labklājības sastāvdaļa Indijas un Klusā okeāna reģionā, kurā ietilpst arī Ķīna,'''sacīja ASV viceprezidente.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!