Foto: Reuters/Scanpix
ASV pirmdien slēgusi savu vēstniecību Sīrijā drošības apsvērumu dēļ, bet neilgi pēc tam Lielbritānija paziņoja, ka izsaukusi savu vēstnieku uz konsultācijām, informē ārvalstu masu mediji.

Lielbritānija atsaukusi savu vēstnieku Damaskā "uz konsultācijām", pirmdien paziņoja britu ārlietu ministrs Viljams Heigs. Vēl pirms tam ASV paziņoja par savas diplomātiskās pārstāvniecības slēgšanu, skaidrojot, ka šis solis nenozīmē diplomātisko attiecību pārtraukšanu un ir saistīts ar Sīrijas varas iestāžu atteikumu īstenot papildus drošības pasākumus saistībā ar situācijas saasināšanos valstī, informēja ASV Valsts departaments.

Tomēr vairāki politikas vērotāji šo ASV rīcību atzinuši par "nopietnu soli", atgādinot, ka lēmums pieņemts neilgi pēc tam, kad Krievija un Ķīna ANO Drošības padomē bloķēja kārtējo rezolūciju par Sīrijas jautājumu. CNN ziņo, ka visi 17 ASV diplomāti jau pametuši Sīriju.

ASV sūtnis Damaskā Roberts Fords, kas jau atrodas aiz Sīrijas robežām, turpināšot uzturēt kontaktus ar Sīrijas opozīciju, ziņo aģentūra "Interfakss", atsaucoties uz ASV Valsts departamenta oficiālo pārstāvi Viktoriju Nulandu. Viņa norādījusi, ka Fords "turpinās darbu un sadarbību ar Sīrijas tautu" un Vašingtonā vadīs "Sīrijas jautājuma komandu".

Savukārt Eiropas Savienība paziņojusi, ka plāno pastiprināt sankcijas pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu, informē aģentūra DPA, atsaucoties uz ES diplomātiem. Lēmums varētu tikt pieņemts nākamajā ES ārlietu ministru sanāksmē 27.februārī.

Tikmēr Sīrijas Brīvības armija pirmdien izveidoja Augstāko militāro padomi. Tās uzdevums būs koordinēt militāristus, kas atbalsta Sīrijas opozīciju ar mērķi gāzt Asada režīmu. Opozīcija informē, ka Brīvības armijas rindās jau iestājušies aptuveni 40 000 karavīru.

Otrdien Sīrijā ieradīsies Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs, kam plānota tikšanās ar prezidentu Asadu. Pirmdien Lavrovs telefonsarunā ar Arābu valstu līgas ģenerālsekretāru Nabilu Al Arabi vienojies par nepieciešamību atjaunot Līgas misiju Sīrijā, kas tika pārtraukta pagājušajā nedēļā saistībā ar aizvien pieaugošo vardarbību valstī, ziņo aģentūra "Interfakss".

Jau vēstīts, ka Sīrijas armija jau vairākas dienas uzbrūk opozicionāru citadelei Homsai, un sestdien bombardēšanā gāja bojā arī vairāk nekā 200 civiliedzīvotāju. Neraugoties uz to, Ķīna un Krievija sestdien ANO Drošības padomē uzlika veto rezolūcijai par Sīrijas jautājumu, izraisot rietumvalstu un Sīrijas opozīcijas sašutumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!