Foto: Reuters/Scanpix
Irānim Mansoram Arbabsiaram izvirzītas oficiālas apsūdzības par atentāta gatavošanu pret Sāuda Arābijas vēstnieku ASV, piektdien informē aģentūra "Associated Press".

Tiesas pirmoreiz uzklausīs apsūdzībbas un aizstāvības pārstāvjus pirmdien 24. oktobrī. Prokurori uzskata, ka 56 gadus vecais Arbabsiars, kurš ir gan ASV, gan Irānas pilsonis, plānojis nogalināt Sāuda Arābijas diplomātu Adelu Al Džubeiru. Irānis ar līdzdalībniekiem grasījies sarīkot sprādzienu restorānā Vašingtonā, kuru al Džubeirs regulāri apmkelējis.

Atentāta sagatvošanai plānots izlietot 1,5 miljonus dolāru (750 000 latu). Tiek ziņots, ka Arbabsiars jau atzinies līdzdalībā nozieguma plānošanā, un viņš esot pildījis agustu Irānas amatpersonu norādījumus.

Kā ziņots, ASV par atentāta atklāšanu paziņoja 11. oktobrī . Noziegumā apsūdzēja Arbabsiaru un Irānas pilsoni Golamu Šakuri. Viņu gan neizdevās aizturēt. Pēc Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) ziņām, Šakuri esot Irānas Islāma revolūcijas sargu korpusa aģents.

FIB izdevās atklāt nozieguma plānotājus, kad tie, meklējot palīgus, uzrunāja Narkotiku apkarošanas aģentūras (DEA) slepenos aģentus, uzskatot viņus par Meksikāņu narkokarteļa "Zetas" pārstāvjiem.

Teherāna ir noliegusi apsūdzības savu pārstāvju līdzdalībā atentāta plānošanā. Prezidents Mahmuds Ahmedinedžads nodēvējis to par "smieklīgu mēģinājumu sanaidot Irānu ar " Saūda Arābiju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!