Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV Valsts departaments apstiprinājis 180 prettanku raķešu "Javelin", 79 palaišanas iekārtu un saistītā aprīkojuma pārdošanu Polijai, paziņojusi ASV Aizsardzības ministrija.

Aplēsts, ka Polijai tas varētu izmaksāt aptuveni 100 miljonus ASV dolāru (89 miljonus eiro). Plānotā līguma mērķis ir "atbalstīt Savienoto Valstu ārpolitiku un nacionālo drošību, uzlabojot NATO sabiedrotās (..) valsts drošību," paziņojusi ASV Aizsardzības ministrijas Aizsardzības drošības sadarbības aģentūra (DSCA).

Paziņojumā norādīts, ka Polija ir nozīmīgs spēks, kas sekmē mieru, politisko stabilitāti un ekonomisko progresu Austrumeiropā. "Ierosinātā "Javelin" sistēmu pārdošana palīdzēs Polijai uzlabot savas ilgtermiņa aizsardzības spējas, lai aizsargātu savu suverenitāti un teritoriālo integritāti," norādīts DSCA paziņojumā. Tajā piebilsts, ka "Polijai nebūs grūti absorbēt šo sistēmu savos bruņotajos spēkos".

Galvenie līgumslēdzēji šajā darījumā no ASV būs kompānijas "Raytheon" un "Lockheed Martin", kas sadarbojas projektā "Javelin Joint Venture". Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks tviterī norādīja, ka prettanku raķešu "Javelin" iegāde stiprinās valsts aizsardzības spēkus. Ministrs tvītoja, ka vēl jāsagaida ASV Kongresa apstiprinājums, bet sarunas par cenu jau sāktas.

Blaščaks jau septembrī paziņoja, ka Polija vēlas iegādāties no ASV raķetes "Javelin" un piecus transporta helikopterus "Hercules". Televīzijā pārraidītā ceremonijā Blaščaks piedalījās oficiālas vēstules parakstīšanā, kurā tika izteikts lūgums DSCA par raķešu iegādi.

Tolaik ministrs paziņoja, ka Polija vēlas iegādāties 180 prettanku raķetes "Javelin", 60 palaišanas iekārtas, kā arī vienoties par apmācību un loģistisko palīdzību. Runājot par "Hercules" iegādi, Blaščaks sacīja, ka ASV Kongress tam jau ir devis zaļo gaismu. Janvārī Polija parakstīja līgumu ar ASV par 32 iznīcinātāju "F-35" iegādi par 4,6 miljardiem dolāru.

Savukārt pagājušā gada februārī Polija parakstīja līgumu par 20 artilērijas raķešu sistēmu HIMARS iegādi no ASV par 414 miljoniem dolāru. 2018.gada martā Polija noslēdza vienošanos par ASV pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot" iegādi 4,75 miljardu dolāru vērtībā. 2017.gada oktobrī Polijas prezidents parakstīja likumu, kas paredz līdz 2030.gadam pakāpeniski palielināt valsts aizsardzības budžetu līdz 2,5% no iekšzemes kopprodukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!