Atlantisko viesuļvētru sezona, kas pārspējusi visus rekordus, vēl ir tikai pusē, taču pastāv 43% varbūtība, ka septembrī ASV piekrasti sasniegs vēl viena plaša viesuļvētra, piektdien paziņoja pazīstamais viesuļvētru prognozētājs un Kolorado štata universitātes zinātnieks Viljams Grejs.

"Diemžēl mums ir sliktas ziņas, un septembrī un oktobrī mēs prognozējam dabas spēku aktivitāti, kas būs intensīvāka par vidējo," teica Viljams Grejs.

Viesuļvētrā "Katrīna" varētu būt gājuši bojā tūkstošiem cilvēku ASV Meksikas līča piekrastē, un zaudējumi no tās ir vislielākie, kādus ASV jebkad nodarījusi viesuļvētra. Paredzams, ka ekonomiskie zaudējumi no vētras pārsniegs 100 miljardus dolāru (57 miljardus latu).

Grejs un viņa kolēģi izskaitļojuši 43% iespēju, ka septembrī kaut kur ASV piekrastei triecienu dos vēl viena spēcīga viesuļvētra, kurā vēja ātrums pārsniegs 177 kilometrus stundā.

Oktobrī šāda iespēja pastāv par 15%, viņi teica. Šī prognoze balstās uz piektdien publicēto Kolorado štata universitātes pētnieku grupas Atlantijas viesuļvētru prognozi laikposmam no jūnija līdz novembrim, kas tiek koriģēta ik mēnesi.

Viņu iepriekšējās aplēses liecina, ka šajā sezonā gaidāmas 20 tropiskās vētras, no kurām desmit izvērtīsies par viesuļvētrām un sešas kļūs par spēcīgām viesuļvētrām.

Līdz ceturtdienai bija atnākušas un aizgājušas 12 vētras, četras viesuļvētras un trīs spēcīgas viesuļvētras. Sezona vēl ir tikai pusē, bet šis skaits jau ir 110% no vēsturiskā vidējā rādītāja visai sešu mēnešu sezonai.

"Līdz šim šī ir bijusi ļoti aktīva sezona, un tā vēl nebūt nav beigusies," teica otrs Kolorado universitātes zinātnieks Filips Klocbahs.

Piektdien Atlantijas okeānā izveidojās tropiskā vētra "Marija", taču tā neapdraud sauszemi un virzās uz ziemeļaustrumiem projām no tās.

Septembris parasti ir visaktīvākais viesuļvētru mēnesis. Atlantijas okeānā ir sācies spēcīgas viesuļvētru aktivitātes periods, kas varētu ilgt 20 līdz 30 gadus. Šogad apstākļi ir īpaši labvēlīgi lielam skaitam spēcīgu viesuļvētru. Okeāns ir siltāks nekā parasti, un nav vēja un temperatūras svārstību, kas nomāc Atlantijas okeāna vētras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!