Foto: Reuters/Scanpix

Jemenas prezidenta atceltajam gaisa spēku pavēlniekam lojālo spēku draudu dēļ ir paralizēta valsts galvaspilsētas Sanas lidosta, sestdien aģentūrai AFP pastāstīja Jemenas amatpersonas, kas vēlējās palikt anonīmas.

Pēc to teiktā, lidostu ir aplenkuši spēki, kas ir lojāli atceltajam gaisa spēku pavēlniekam ģenerālim Mohammedam Saleham al Ahmaram, kurš ir bijušā valsts prezidenta Ali Abdallāha Saleha pusbrālis. Viņu līdz ar citiem eksprezidenta lojālistiem no augstiem amatiem piektdien atcēla prezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi.

Atceltajam gaisa spēku pavēlniekam lojālie spēki, kurus atbalsta Hamdenas cilts kaujinieki, draud notriekt lidmašīnas, tāpēc kopš piektdienas vakara Sanas lidostā nav nolaidusies un no tās nav pacēlusies neviena lidmašīna. Karavīri un kaujinieki arī apšaudījuši kontroltorni, sabojājot tā aparatūru.

Ģenerālis Ahmars atsakās atstāt gaisa spēku pavēlnieka amatu, kamēr no amata neatkāpsies aizsardzības ministrs Mohammeds Nasers Ahmeds, bruņoto spēku ģenerālštāba priekšnieks Ali al Ašvals un divīzijas komandieris ģenerālis Ali Mohsens al Ahmars, kurš pagājušajā gadā atbalstīja pretvaldības protestētājus.

Piektdien prezidents Hadi atcēla no amatiem vairākus Saleha lojālistus, tostarp četrus gubernatorus, vairāk nekā desmit bruņoto spēku ģenerāļus un valsts naftas produktu tirdzniecības kompānijas vadītāju. No prezidenta gvardes komandiera amata tika atcelts arī Saleha brāļadēls Tariks Mohammads Abdallāhs Salehs.

Tomēr Saleha dēls Ahmeds Ali Abdallāhs Salehs joprojām ir Republikas gvardes komandieris, bet cits eksprezidenta brāļadēls Jahja Abdallāhs Salehs - Centrālo drošības spēku komandieris.

Saskaņā ar Persijas līča valstu sadarbības padomes izstrādāto miera plānu Salehs februārī atkāpās no prezidenta amata, kurā bija atradies 33 gadus, un par prezidentu kļuva viceprezidents Abdrabuhs Mansurs Hadi. Tādējādi tika izbeigti gadu ilgušie nemieri pret Saleha režīmu, kuros zaudēja dzīvību vairāki tūkstoši cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!